Ексклюзиви
вівторок, 05 квітня 2011 01:00

У суботу та неділю можна їсти м'ясо

— Піст колись був набагато жорсткішим. Люди в ці дні не їли молочного, м'ясного, риби. Усі 40 днів лише сирі й квашені овочі та фрукти. Сьогодні церкви всіх конфесій пішли людям назустріч, — каже отець Володимир Ониськів, 40 років.

Він служить у греко-католицькому храмі святих Ольги і Єлизавети у Львові:

— Тепер вважають, що формально себе стримувати від страв набагато менш вартісне, аніж жити за 10 заповідями. З'їсти кусок м'яса, але помолитися щиро — матиме набагато більше користі, аніж не з'їсти, але забути про Бога. Часто люди обмежують себе в їжі і пишаються — який я сильний, можу себе стримати. Наприклад, затятий кавоман відмовляється від кави. Але без духовного життя такі обмеження не мають сенсу. Це більше, як фізіологічна і медична користь. За час Великоднього посту людина повинна духовно наближуватися до Бога.

У суботу, неділю та у святкові дні церква дозволяє вживати м'ясо. Звільняють від посту людей після 65 років, дітей до 7-річного віку, вагітних, жінок, що годують грудьми, і хворих.

— Такі люди через недоїдання можуть наробити шкоди своєму організму. Бог таких жертв від нас не хоче, — продовжує отець Володимир. — Дехто вважає, що слухати музику і пригубити алкоголю — гріх. Церква розглядає це з різних аспектів. Забороняє проводити розважальні заходи і вживати алкоголь для забави. Але якщо людина слухає музику, щоб розслабитися, заспокоїтися, або вип'є за вечерею склянку вина — у цьому не буде гріха. Головне, щоб після того вона помолилася і подякувала Богові за прожитий день. Строгим вважають перший день посту і Великодню п'ятницю. Тоді людям особливо треба замислитися над своїми вчинками, ремствувати за гріхами. Споживати можна тільки хліб і воду.

Зараз ви читаєте новину «У суботу та неділю можна їсти м'ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути