вівторок, 03 вересня 2019 00:05

До школи пішли 433 тисячі першокласників

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  2 вересня першокласники Київської гімназії східних мов №1 стоять на урочистій лінійці з нагоди початку навчального року. Всі прийшли у вишиванках. Школярам провели знайомство із закладом у формі гри квест, розповіли про доброту і дружбу, гуманне ставлення до тварин, власне здоров’я та збереження довкілля
2 вересня першокласники Київської гімназії східних мов №1 стоять на урочистій лінійці з нагоди початку навчального року. Всі прийшли у вишиванках. Школярам провели знайомство із закладом у формі гри квест, розповіли про доброту і дружбу, гуманне ставлення до тварин, власне здоров’я та збереження довкілля

2 вересня в Україні розпочався новий навчальний рік для школярів і студентів. У перший клас пішли 433 тис. дітей. Найбільше у Дніпропетровській області — 34 767 осіб. У Києві — 32 828.

Запустили черговий етап реформи середньої освіти — "Нова українська школа". Найбільше змін стосується учнів молодших класів. Усіх першокласників зараховували до шкіл за місцем реєстрації, незалежно від того, спеціалізована школа чи загальноосвітня. Навчальні заклади скасували співбесіди, конкурси й інші випробування. Обрати іншу школу можна було у випадку, якщо в ній залишилися вільні місця після прийому учнів за місцем реєстрації.

Першокласникам не ставитимуть оцінок. Це робитимуть із третього класу.

Замість табелів видаватимуть "Свідоцтво досягнень учня". Передбачають чотири рівні оцінювання: "має значні успіхи", "демонструє помітний прогрес", "досягає результатів за допомогою вчителя", "потребує значної уваги й допомоги".

Президент України скасував обов'язкову шкільну форму. Водночас керівництво деяких навчальних закладів попросило батьків першокласників придбати її. Закликали дотримуватись зовнішнього вигляду, прописаного у статуті закладу.

У столиці учні самі обиратимуть страви на обід. Продукти й ціни в їдальні залишились попередніми, однак обід нагадуватиме "шведський стіл".

За кошти державного і міських бюджетів більшість перших класів у школах України переобладнали відповідно до потреб реформи. У закладах з'явилися конструктори "Лего" для навчальних ігор. У кожному першому класі для дітей створили вісім навчальних осередків.

— Щоб у дитини не виникало стресу з початком навчання у школі, батькам необхідно робити акцент на позитивних сторонах, — каже дитячий психоаналітик 43-річна Олена Тарасюк. — Потрібно пояснити, що зміни — це нормально. Вони можуть лякати, однак у навчальному закладі дитина заведе друзів, дізнається багато нового й цікавого, зможе весело проводити час. Якщо школяреві не вдається адаптуватися, то причиною може бути нестача відпочинку чи сну, яку він отримував у дитсадку. Дитині варто давати поспати чи нічим не завантажувати годину-дві одразу ­після уроків.

З 1 вересня першокласникам подаватимуть новий матеріал за допомогою навчальних ігор.

— Якщо першокласнику не вдається знайти друзів у перший місяць навчання, батькам потрібно звернутися до вчителя, — продовжує психоаналітик. — Він найточніше розповість, як малюк поводиться у соціумі. Варто знати, як школяр хоче "будувати" стосунки з однокласниками. Одному достатньо, щоб із ним бавилися два-три однокласники, інший хоче дружити з усіма без винятку.

Зараз ви читаєте новину «До школи пішли 433 тисячі першокласників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути