пʼятниця, 07 вересня 2018 05:25

У річці масово гине риба

Надзвичайний стан ввели в райцентрі Корсунь-Шевченківський на Черкащині. Бо із початку серпня в річці Рось стала масово гинути риба. У цьому звинуватили компанію "Новосвіт", що орендує ГЕС на водоймі.

На станції нерівномірно скидають воду. Повинні робити санітарні зливи, що очищають русло. Але замість цього вода накопичується в сховищах. Внаслідок цього протік слабшає, річка починає застоюватися й цвісти.

— Начальник Басейнового управління річки Рось Петро Бабій у одному звіті стверджував, що в районі корсунського водосховища вода чиста та прозора, — говорить місцевий активіст 44-річний Олег Собченко. — Мовляв, люди залюбки там купаються. Насправді до водойми підійти неможливо — смердить.

На одну із сесій міськради принесли воду з Росі. Хотіли, щоб Бабій скуштував. Але він не прийшов. Управління мало б слідкувати за екологічним протоком. Цього не було. Результати аналізів показали високий вміст бактеріального забруднення. Зробили так звану екологічну промивку. Цим ще більше погіршили ситуацію — спричинили задуху.

У компанії "Новосвіт" заперечують причетність до екологічного лиха.

У райцентрі Нова Одеса Миколаївської області почервоніла вода в притоці річки Південний Буг.

— Це багаторічна проблема міста, — говорить начальник Управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації Дмитро Мац, 53 роки. — За документами, вже п'ять років, як місцевий маслосирзавод не скидає свої відходи у воду. Місцеві ж запевняють, що це продовжується. Тому екологічна інспекція почала розбиратися. Чекаємо пояснень керівництва заводу, бо ж немає даних, який препарат використовують під час миття обладнання.

Забруднена вода частково просочується в ґрунт. Потрапляє в колодязі приватних дворів.

— На заводі миють обладнання сірчаною кислотою. Коли потрапляє в каналізацію, вбиває бактерії, що розкладають нечистоти, — каже місцевий житель Сергій Спіян.

Спеціалісти взяли проби води на аналізи. Вони показали перевищення забруднюючих речовин. Чиновники обіцяють оштрафувати порушників.

Зараз ви читаєте новину «У річці масово гине риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути