понеділок, 09 квітня 2007 17:58

У Великодню ніч Ющенко відвідував храми різних конфесій

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Президент України Віктор Ющенко підпалює свічку від благодатного вогню з Єрусалима у храмі Софії Київської під час пасхального богослужіння
Президент України Віктор Ющенко підпалює свічку від благодатного вогню з Єрусалима у храмі Софії Київської під час пасхального богослужіння

У ніч із суботи на неділю президент України Віктор Ющенко, 53 роки, відвідав чотири Великодні служби.

До Володимирського собору Київського патріархату він мав прибути о пів на дванадцяту ночі. Перед вівтарем зліва відгороджені стоять вісім рядів стільців. Охоронець у чорній куртці пускає туди лише за запрошеннями. Заходять голова товариства "Просвіта" Павло Мовчан із дружиною та народний депутат від БЮТу Володимир Яворівський. Половина місць порожня. Біля огорожі, спершись на колони, стоять бабусі.

— Чому сюди не всіх впускають? Он скільки вільних місць, — каже якийсь прихожанин.

— Чекаємо запрошених, — відповідає охоронець.

— Кого? Райдержадміністрацію? — чоловік зневажливо махає рукою й відходить.

Президент приїжджає вчасно. Він у коричневому піджаці й світло-коричневій краватці. Дружина Катерина — у рожевій хустині. З ними три доньки і найменший син Тарас. Усю службу вони стоять зліва від вівтаря. Позаду — голова президентського секретаріату Віктор Балога. По закінченні відправи в супроводі патріарха Філарета президент проходить серединою церкви до виходу. За ним ідуть прихожани.

— Дивись, Ющенко, — перешіптуються присутні, що тільки зараз помітили президента.

Б"ють у дзвони. На вулиці Віктор Ющенко зі свічкою в руках обходить собор. Разом зі священиками зупиняється перед дверима, на яких зображена княгиня Ольга та князь Володимир. Починають співати "Христос воскрес із мертвих". Ющенко підспівує. У гурті людей стоять співачка Марічка Бурмака та лідери "Пори" Євген Золотарьов і Андрій Юсов.

На приїзд президента до Андріївської церкви чекають за двадцять до першої ночі. Охорона та міліція перекривають вулицю. Ющенко спізнюється майже на годину. Перед входом до церкви хреститься, заходить з родиною всередину. Охоронці не впускають прихожан та журналістів, які не встигли зайти перед президентом. Вони товпляться в церкві, але далі входу пройти не можуть. Між ними проштовхується голова "Нашої України" В"ячеслав Кириленко. За руку тримає дружину. На вулиці ставлять іще одного охоронця — щоб нікого не впускали до церкви.

— Ми сердечно раді, що ви до нас прийшли, — звертається до президента митрополит Української автокефальної православної церкви Мефодій. — Бажаю здійснення того, що ви хочете нашому народу.

Президент дякує й виходить надвір до журналістів.

— Я переконаний, що свята слугуватимуть нашому порозумінню, — ледь чутно каже Віктор Ющенко.

Запевняє, що в гарному настрої, що Україна подолає всі перепони.

Біля виходу з греко-католицького собору Василя Великого президента чекає жінка у чорній куртці з клітчастою сумкою.

— Вікторе Андрійовичу, Вікторе Андрійовичу! — біжить за Ющенком.

Він швидко йде. Охорона тримає жінку. До неї підходить Віктор Балога, запитує, що вона хоче.

— Мені треба особисто Віктор Андрійович! — відпихає Балогу й намагається прорватися до президента.

Та Ющенко вже сів у машину й від"їхав, щоб побувати на службі в римо-католицькому соборі Святого Олександра й Успенському соборі Московського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «У Великодню ніч Ющенко відвідував храми різних конфесій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути