четвер, 05 серпня 2021 00:50

В Черкасах уперше пересадили серце

В Черкасах уперше провели операції з пересадки серця, нирок і печінки. Раніше їх робили в Києві, Рівному та місті Ковель на Волині.

Донором для трьох пацієнтів став чоловік, який помер від черепно-мозкової травми. Дозвіл на вилучення органів дала дружина.

Серце в обласному кардіологічному центрі пересадили місцевому Володимирові Уманцю, 59 років. Мав удвічі більше за норму й міг померти. Операцію проводили місцеві хірурги разом із колегами з київського Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Миколи Амосова.

— Зараз усі показники пацієнта в нормі, — каже завідувач відділення серцево-судинної хірургії кардіоцентру Олег Журба. — Тиск коливається в межах 125. Серце працює самостійно, без додаткових препаратів.

Нирки пересадили в обласному онкодиспансері. Печінку донора медики доправили до столичного ­Національного інституту хірургії та трансплантології. Її отримав 58‑річний пацієнт.

Усі операції оплатила держава.

Зараз ви читаєте новину «В Черкасах уперше пересадили серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути