пʼятниця, 05 серпня 2011 07:15

Устриці живуть тільки в чистій воді

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

— Не варто купатися в місцях, де є великі порти, — каже 42-річна Вікторія Радченко, кандидат біологічних наук з Українського морського інституту. Із 2008 року представляє в Україні програму "Блакитний прапор", що визначає кращі пляжі світу.

— Небезпечною може бути вода з нехарактерним кольором і запахом — почервоніла або позеленіла. Також коли є мікроводорості, що викликають подразнення. Небезпечними вважають місця поряд із птахофермою або хімічним підприємством. Мідії та креветки люблять не дуже чисту воду. Як і медузи, бо харчуються органікою. Багато чайок на пляжі може свідчити, що поблизу каналізаційна труба.

У "Блакитному прапорі" відпочинкову зону оцінюють за понад 30 критеріями. Основні: якість води та безпека.

— Купатися безпечно, якщо плавають нирок, лебідь або качка, — продовжує Вікторія Радченко. — Це природні ознаки чистої води. Так само хороший знак, якщо поряд розводять устриць. Скажімо, у Криму є таке курортне село Кацівелі неподалік Симеїза.

Там у червні відпочивало подружжя львів'ян Оксана та Андрій Карп'яки. Кацівелі розташоване за 20 км від найпівденнішої точки України мису Сарич.

— Розговорився з місцевим старожилом, — розповідає Андрій, 36 років. — Каже, хто хоч раз відпочивав у Кацівелі — буде повертатися сюди щороку. І це правда. Ми із сім'єю вже четвертий раз тут. Головна перевага — небагато відпочивальників і дуже чисті пляжі. Я був у Судаку, Ялті, Євпаторії. В Кацівелі — найчистіше. Місцеві кажуть, колись селище розвивалося як науковий центр. Тут є відділ радіоастрономії Кримської астрофізичної обсерваторії, лабораторія Геліотехнічної бази. Нині селище розбудовується як курорт. Люди почали здавати дачні будиночки, квартири.

У Кацівелі є кілька пляжів. Найпопулярніший називають "під тарілкою". За 20 м від моря стоїть великий радіотелескоп, його антена діаметром 22 м.

— Так цікаво спостерігати, як ця махіна обертається, — розповідає Андрій. — Але найбільша перевага — звідти добре видно гору Кішка. Перед тобою море, а ліворуч — скеля, як велетенський кіт.

Карп'яки частіше відпочивали з іншого боку Кацівелі, південніше. Там облаштовано півкілометра берегової лінії. Спускатися туди можна через парк пансіонату.

— Від запаху хвої в тому парку аж голова паморочиться. Дехто навіть до моря не доходить, лягають на килимки і сплять, — сміється Андрій. — На пляжах переважно каміння, але є й місця з галькою. Простору — повно. Водичка холодна була цього року, але чиста. За 200 метрів від берега плавала зграя дельфінів.

 

Що має бути на пляжі:

— стенд з інформацією: про підводні камені, глибину, течію;

— сміттєвий бак на кожні 50–60 м;

— туалети, душові кабіни, умивальники;

— рятувальні будки й матрос-рятувальник у формі;

— пункт першої допомоги;

— питна вода та телефон;

— місце для куріння;

— відгороджена зона для спортивних ігор;

— під'їзд до води для інвалідів;

— буйки.

Чого не має бути:

— собак, котів, коней та інших тварин;

— торговців, що продають їжу;

— багато водоростей.

 

Зараз ви читаєте новину «Устриці живуть тільки в чистій воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути