четвер, 06 жовтня 2022 00:50

Україна вступає в НАТО

Україна подала заяву на вступ до Північноатлантичного альянсу в пришвидшеному порядку. Президент 44-річний Володимир Зеленський підписав документ 30 вересня. Цього ж дня Путін заявив про приєднання до Росії загарбаних областей України.

— Шлях України в НАТО буде коротший, ніж у Швеції та Фінляндії, — каже радник глави Офіса президента Михайло Подоляк, 50 років. — Альянс зацікавлений у членстві України, бо наша держава має унікальний досвід участі у війні високої інтенсивності сучасного типу. Ми приєднаємося до НАТО, щойно повернемо всі захоплені території.

Передумовою для вступу до Альянсу є затвердження "Програми дій щодо членства (ПДЧ)". У ній прописані заходи підготовки держави. Усі країни-члени можуть доповнювати програму умовами, які вважають важливими.

— 2008 року перед Україною поставили бар'єр у вигляді ПДЧ, що заводив ситуацію у глухий кут, — говорить міністр закордонних справ 41-річний Дмитро Кулеба. — Реальність ­докорінно змінилася на полі бою та в дип­ломатичному просторі. Ми змінили логіку, динаміку процесів євроатлантичної інтеграції й ­набуття членства в НАТО. Тепер кажемо — Україна де-факто вже є в НАТО, залишилося все ­оформити де-юре. Це має відбутися якнайшвидше.

Цього року Фінляндія та Швеція почали приєднання до Альянсу в пришвидшеному порядку, без ПДЧ. Такий варіант можливий і для України, каже військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, 40 років:

— Українську заявку спочатку прийме генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, а згодом розпочнеться голосування країн-членів. Якщо всі вони погодяться, нашу заявку затвердять. 2021 року процес вступу зупиняла окупація Луганської та Донецької областей і багато пострадянських складових у нашій армії. Сьогодні Збройні сили України довели, що вони — одні з найкращих у Європі. Нині ми — захист Європи від Росії, буфер безпеки. НАТО зацікавлене в Україні більше, ніж Україна в НАТО. Процедура вступу триватиме від одного до трьох місяців, якщо не виникне додаткових проблем.

— Головна перешкода для вступу в НАТО — психологічна неготовність західних суспільств битися, щоб відновити територіальну цілісність України, — говорить політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва 52-річний Володимир Горбач. — Альянс може багато для нас робити, але не хоче воювати. Якщо Україну візьмуть, йому доведеться йти на війну.

10 із 30 країн, які входять у НАТО, вже офіційно підтримали членство України. Заяву підписали в Канаді, Чехії, Естонії, Латвії, Литві, Північній Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччині.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Україна вступає в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути