пʼятниця, 23 грудня 2016 07:00

У Софійському соборі знайшли тисячолітній напис

На стіні Софійського собору виявили досі не відомий напис-графіті. Був зроблений понад тисячу років тому грецьким художником. Запис знайшли на фресці "Сорок мучеників Севастійських" на висоті 5 м.

— Побачив щось схоже на напис, — каже 37-річний В'ячеслав Корнієнко, заступник гендиректора Національного заповідника "Софія Київська". — Піднявся на драбину, роздивився, сфотографував. Фраза з грецької перекладається так: "Боже, поможи рабу твоєму Кіріаку". Художник спочатку робив з риштування верхню частину фрески. Потім — нижню. Ідеально скомпонувати їх було важко, тому просив у Бога допомоги.

Історик знайшов на стінах "Софії Київської" близько 7 тис. графіті. За ними встановив, що місце під храм освятили 4 листопада 1011 року. А 11 травня 1018-го — престол вже побудованого і розписаного собору. Досі історики вважали, що церкву освятили 1037-го. Так значиться в літописі "Повість временних літ".

— Коли писали "Повість", у Києві князював Ярослав Мудрий. Літописи диктували правителі, тому князь міг привласнити славу будівника собору, — продовжує Корнієнко. — Датовані графіті доводять, що храм спорудили на 20 років раніше, ще за князя Володимира. Ярослав лише завершив будівництво.

Зараз ви читаєте новину «У Софійському соборі знайшли тисячолітній напис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути