середа, 07 червня 2017 00:30

"У школі навчаються 140 дітей. Із них на олімпіаду приїхали 95"

Автор: Анастасія ЯКОВИШИНА
  Півтисячі дітей взяли участь в олімпіаді з ментальної арифметики в столичному торговельному центрі ”Україна”. Додають, множать, віднімають і ділять цифри за допомогою рахівниці-абакуса
Півтисячі дітей взяли участь в олімпіаді з ментальної арифметики в столичному торговельному центрі ”Україна”. Додають, множать, віднімають і ділять цифри за допомогою рахівниці-абакуса

— Моє сонечко, чого ти засмутився? Збився? Усе добре. Головне не перемога, а участь. Іди далі рахуй. Усе в тебе вийде, — каже киянка Віра Чернишова онуку 7-річному Олексію Черняєву. Хлопець у джинсових штанях та зеленій футболці з крокодилом плаче. Стоять на четвертому поверсі столичного торговельного центру "Україна" на пл. Перемоги. Там 29 травня вперше відбулася всеукраїнська олімпіада з ментальної арифметики.

На змагання з усної лічби із використанням рахівниці-абакуса приїхали понад 600 дітей з усієї країни. Вік учасників — від 5 до 14 років. Олімпіада проходила в кілька етапів. Завдання проводили по вікових категоріях 5–6, 7–9 та 10–14 років. Учні вирішували приклади, які для них підготували заздалегідь. Також — ті, що комп'ютерна програма створювала безпосередньо під час олімпіади.

У залі людно. На основному майданчику за невеликими дерев'яними столами схилилися діти різного віку. Екран "диктує" їм приклади. Порахувавши подумки, конкурсанти одразу занотовують результат на аркуш. Отримавши завдання, правою рукою в повітрі "пересувають" уявні кісточки рахівниці. Дітей щільним колом обступили батьки.

У кожного учасника на столі — абакус. Числа на ньому позначені певним положенням на спиці. На кожній із них нанизано п'ять кісточок. Вони розділені поперечною перекладиною. Пересувають кісточки двома пальцями — великим і вказівним. За допомогою рахівниці діти подумки додають, віднімають, множать і ділять будь-які числа.

— Ментальна арифметика в деяких країнах Сходу входить до шкільної програми. Заняття розвивають одразу обидві півкулі мозку. Це покращує мислення, увагу та концентрацію, допомагає у вивченні іноземних мов, — розповідає співорганізатор олімпіади 30-річний Роман Онищенко. Він — співзасновник освітнього центру ментальної арифметики "Індіго Ментал Клуб". — В Україні школи ментальної лічби почали з'являтися три роки тому. Загалом в нашій країні її вивчають до 10 тисяч дітей.

Оптимальний вік для опанування ментальної арифметики — від 5 до 15 років. Дорослим навчитися набагато складніше.

— На змагання з учасниками прибули родичі для підтримки, — додає Роман Онищенко. — Приємно вразило село Радовель Житомирської області. Там у школі навчається 140 дітей. Із них на олімпіаду приїхали 95.

473 дитини віком 5–14 років встановили рекорд з одночасної лічби на рахівницях "абакус". Рекорд у номінації "Найбільша кількість дітей, які одночасно рахують на рахівницях "абакус" зафіксували представники Національного реєстру рекордів України.

"Син став краще запам'ятовувати нові слова англійською"

— Почула про цю методику від друзів, — говорить 38-річна Ольга Мусікова з Харкова. Віддала сина Ярослава, 6 років, на заняття з ментальної арифметики. — Дитина не тільки вчиться швидко рахувати великі числа. За півроку занять у неї покращилася увага, фотографічна й довготривала пам'ять. Син швидко засвоює інформацію. Йому легко дається навчання у школі. Ми також додатково займаємося іноземною мовою. Помітила, що Ярослав став краще запам'ятовувати нові слова англійською.

Зараз ви читаєте новину «"У школі навчаються 140 дітей. Із них на олімпіаду приїхали 95"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути