вівторок, 29 січня 2019 06:05

У полон потрапили троє бійців

23 січня близько четвертої ранку на спостережному посту поблизу Павлополя Волноваського району на Донеччині зник військовослужбовець 79-ї десантно-штурмової бригади. Це третій випадок за неповний місяць, коли українські війсь­ковослужбовці потрапляють у ­полон.

У ніч на 29 грудня 2018 року зник безвісти військовий 128-ї гірсько-штурмової бригади 35-річний Андрій Качинський. 2 січня бойовики заявили, що взяли його в полон. Поширили в мережі відео з його ­автоматом і особистими речами.

Качинський родом із Берестівки Володимирецького району Рівненської області. 2018‑го підписав трирічний контракт на службу. У 128-й бригаді підтвердили: це їхній боєць.

— Ми розуміємо, що ці пояснення на відео отримані під тиском. Не засуджуємо, — заявили в командуванні. — Наголошуємо: він не може нести відповідальність за свої слова. Робимо все можливе, аби повернути бійця додому. До процесу залучені міжнародні організації.

20-річний Станіслав Панченко із 58-ї мотопіхотної бригади зник уночі 17 січня біля Горлівки на Донеччині. Чергував на посту взводно-опорного пункту, мав зброю.

Через чотири дні бойовики опублікували відео зі Стані­славом. На камеру він розповів, що нібито сам пішов у бік позицій російських найманців після того, як випивав із побратимами. Бойовики підпустили його ближче і зв'язали.

— На бійця тиснули психологічно і фізично, — кажуть у прес-службі бригади. — Підтвердженням є те, що відео опублікували на третій день. Цього досить для "роз'яснювальної" роботи.

Панченко служив оператором-навідником бойової машини піхоти. Родом із села Попово Новосанжарського району Полтавщини.

— Коли зникає боєць, спочатку в кожному підрозділі проводять внутрішнє розслідування, — пояснює координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова, 33 роки.

— Також військова служба правопорядку заводить справу. Інформацію передають у військову прокуратуру. Та відкриває кримінальне провадження за статтею "дезертирство". Якщо доводять, що зникнення насильницьке — справа може бути закрита. У разі з'ясування інших обставин — продовжена.

— У 128-й бригаді теж було відкрите провадження про дезертирство. Але бригада подала документи про його закриття, — каже Решетилова. — Командування 58-ї бригади переконане, що Панченко — дезертир. І добровільно перейшов на ворожу сторону. Вони впевнені, що розслідування має відбуватися саме за цієї статтею.

Кримінальний кодекс України передбачає за дезертирство від двох до п'яти років позбавлення волі. А в бойових умовах чи під час дії воєнного стану — до 12 років за ґратами.

— Це — об'єктивна ситуація, коли на передовій немає активних бойових дій, — вважає військовий експерт Юрій Бутусов, 42 роки. — Під час оборони та в умовах перемир'я боєздатність підтримувати важко.

— Упродовж 2018 року з армії звільнилися понад 30 тисяч досвідчених солдатів та офіцерів-контрактників. Замість них прийшли 32 тисячі недосвідчених. Якість комплектування впала, — каже Бутусов. — Треба звернути увагу на укомплектованість підрозділів на передовій, підвищувати щільність оборони. Звісно, не варто забувати про якість добору особового складу і про планування оборонних дій. До армії має бути відбір та професійніші методи підготовки.

У радянській армії після втрат в Афганістані через рік змінили систему підготовки піхотинців: замість трьох місяців виучки стало сім. У нас випускають піхотинця за два-три місяці. А це ж професійні солдати, їм потрібна поглиблена підготовка.

Питання військовополонених буде вирішуватися й після закінчення війни. У нас усі — зниклі люди й ті, чия доля не встановлена, персоніфіковані та ідентифіковані. Немає людей, про яких забули.

Перебувають у полоні п'ятий рік

У списку полонених, яких утримують представники незаконних збройних формувань на Донбасі, — 112 прізвищ.

Із початку 2015-го в полоні перебувають танкісти Богдан Пантюшенко і Роман ­Онищук, спецназівці Олександр Коріньков і Сергій Глондар. Усього утримуються на Донеччині 90 людей, вісім з них солдати. У так званій ЛНР утримуються 22 людини, військових семерo.

— Усі, хто незаконно утримується, потрапляють під особливий статус, — каже екс-радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт, 49 років. — Порушували вони закон чи ні, вирішуватиме український суд. Але до списків вносять усіх. Важливо звільнити людей, а потім з'ясовувати обставини.

Зараз ви читаєте новину «У полон потрапили троє бійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути