Ексклюзиви
вівторок, 22 жовтня 2019 07:31

"У людей немає грошей на розваги"

— В последнее время в Донецке и Макеевке открываются кофейни. Если раньше на пальцах можно было посчитать приличные заведения, то теперь каждые полгода — новая точка, — розповідає 25-річна Анастасія Ковальчук із Макіївки. — Каву закуповуть у Росії, кавомашини орендують або працюють на довоєнних. За день продають до 50 чашок кави. Одна коштує в середньому 25 гривень.

2018-го окупаційні адміністрації спростили оподаткування малого бізнесу. Збільшили з 579 тис. грн до 1 млн 159 тис. грн. Хочуть цим його стимулювати.

Щоб мати бізнес у ДНР, потрібно зареєструватися фізичною особою-підприємцем. Патент коштує 197 грн. Також щомісяця треба сплачувати 231 грн єдиного соціального внеску.

— Коли почалася війна, продуктів майже не завозили, — каже донеччанка 32-річна Інна Бойко. — Бойовики розграбували супермаркети, а продавців на базарах і в магазинчиках кришували місцеві ополченці.

Тоді підприємці почали згортати бізнес. Але в містах установили негласну заборону на оформлення документів про закриття малого бізнесу.

— Торгашеві, з яким я працювала, довелося закрити точку, бо перестала себе окупати. Усі документи про це він заніс у податкову. А через півроку отримав звідти платіжку на більш як 11 тисяч гривень. Його попередили, що в разі несплати конфіскують майно.

У ДНР усі супермаркети й магазини підприємців бойовики забирають у державну власність.

— Один з останніх віджимів — перетворений на "Парус" супермаркет "Варус", розташований у торговому центрі "Донецьк-сіті", — каже донеччанин 57-річний Андрій Михайлович. — Зберегти український бізнес нереально, бо треба платити податок у бюджет бойовиків. Тому ватажки республік перетворюють "Фокстрот" на "Фокс", "Епіцентр" — на "Галактику", "Екомаркет" — "Нова-Терра". "Ашан" став "Сігмою". У більшості компаній персонал не змінився.

На сайті безкоштовних оголошень ОЛКС продається готовий бізнес у центрі Донецька — готель на 10 номерів. Має їдальню, сауну, складські приміщення. Укомплектований білизною та посудом. Двоповерховий будинок на 480 кв. м виставили разом з квартирою господаря. Вона має окремий вхід. Усе коштує 1 211 961 грн.

— Мы в 2017-м открыли в центре Донецка кафе с кальян-баром. Помещение нашли быстро, их тогда много было пустых, — каже 27-річна Анна Макарова. — На ремонт, оренду, обладнання витратили 77 тисяч гривень. Гроші не окупилися. За комунальні послуги щомісяця треба було віддавати 700 гривень, за оренду 3 тисячі. Проіснували рік і прогоріли. У людей немає грошей на розваги.

Найприбутковіший у ДНР — обмін валют.

— В 2015-м валютные операции можна было проводить только в банках. Сейчас в каждом городке по три-четыре обменника, — говорить 45-річний Іван Лисенко із Харцизька. — Щоб відкрити власну точку, потрібно віддати в місцевий бюджет 5 тисяч гривень щомісяця. На кожну іноземну валюту купувати патент. Термін дії якого — календарний рік. Валютники кажуть, що в середньому мають близько 100 тисяч гривень доходу.

У Луганську прибутковий бізнес на дитячих розвагах

— Наиболее доходным бизнесом в Луганске считают профессию аниматора. Услуга стоит 386,4 гривни в час. Плюс аренда комнаты — 270,48 гривни в час, — каже луганянка 31-річна Ірина Янко.

Місцева особливість — дитячі свята в ресторанах. Батьки й малюки сидять за столиками, перед ними аніматори в костюмах розігрують сценки.

— Під час вистави замовляють їжу. Коштує це недешево, бо за аніматора треба заплатити до 500 гривень, плюс наїдки, — додає Янко.

Наприкінці листопада та на початку грудня в місті замовляють привітання від Діда Мороза. Якщо зробити заявку до 1 грудня, коштуватиме 347 грн, після — від 460.

Зараз ви читаєте новину «"У людей немає грошей на розваги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути