четвер, 25 березня 2021 07:56

У лікарнях немає місць для хворих на коронавірус

Автор: NIKVESTI.COM
  У Миколаївській міській лікарні №3 вільних місць у палатах не лишилося. Хворих на коронавірус розміщують у коридорах. Подібна ситуація в більшості медзакладах країни. Реанімації теж заповнені
У Миколаївській міській лікарні №3 вільних місць у палатах не лишилося. Хворих на коронавірус розміщують у коридорах. Подібна ситуація в більшості медзакладах країни. Реанімації теж заповнені

— В Україні треба терміново оголошувати жорсткий карантин. Інакше загоряться й ті регіони, де зараз спокійно, — каже провідна інфекціоністка Міністерства охорони здоров'я Ольга ГОЛУБОВСЬКА, 55 років.

На 23 березня у червоній зоні карантину опинилися Київ та вісім областей — Львівська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Чернівецька, Сумська та Одеська. Протягом тижня там госпіталізували понад 60 людей на кожні 100 тис. населення, завантаженість ліжок більш як 65%. Заборонили роботу торговельно-розважальних центрів, спортзалів, непродовольчих ринків і магазинів, кафе і ресторани працюють на виніс. Навчальні заклади перейшли на дистанційну форму навчання. Вулицями не можна ходити без масок у місцях, де не має можливості дотримуватися соціальної дистанції у півтора метра. Рішення про роботу громадського і залізничного транспорту приймають місцеві влади. Він повинен бути заповнений не більш, як наполовину.

15 регіонів — у помаранчевій зоні. У жовтій — Херсонщина. Локдаун імовірний, якщо половина областей опиняться в червоній, каже МОЗ.

— Маємо запасатися киснем. Відкривати нові стаціонари, грамотно проводити вакцинацію, — продовжує Ольга Голубовська. — Є мутації вірусу. Гострий період став триваліший і може викликати важчі форми захворювання. Маємо відпрацьовані методи лікування, але пацієнти або слабо на них реагують, або після покращення в них настає загострення хвороби.

У Києві госпіталізують майже 110 людей на кожні 100 тис. населення.

— Ліжок із підключеним киснем критично меншає у всіх лікарнях, де приймають ковідних хворих, — говорить інфекціоніст столичної міської лікарні №4 Євген Дубровський, 35 років. — Нові пацієнти поступають постійно, бо важкий ковід не лікується вдома. Чимало людей із букетом хронічних захворювань. Медики на межі морального і фізичного виснаження.

Лікуються переважно ті, хто захворів уперше. Люди повторно можуть інфікуватися. Але їх кількість мізерна (1360 осіб підхопили ковід удруге з початку пандемії до 16 березня цьогоріч, заявили в Центрі громадського здоров'я. — ГПУ) і переносять коронавірус легше. Маємо протриматися місяць й епідемія зійде на мінімальний рівень. Є припущення, що перехворілі різними штамами — сформують колективний імунітет.

Причиною третьої хвилі коронавірусу стало недотримання карантину під час зимових свят, кажуть медики.

— На Буковині новий спалах почався чотири тижні тому. Якраз після релігійних свят, — говорить інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко, 38 років. — Люди більше контактували, збиралися великими групами. Потім був локдаун, який, імовірно, припав на інкубаційний період. Ще одним варіантом спалаху можуть бути нові штампи вірусу.

Реанімації заповнені. Нові пацієнти поступають, а ті, які уже на стаціонарі — ще не виписуються. Можуть перебувати в лікарні до місяця. Слід відкривати нові бази.

Брехня, що коронавірус більше вражає літніх. Страждають різні вікові групи, просто в старших більше супутніх хвороб. Маємо багато летальних випадків молоді до 30 років.

Вакцинація — єдиний метод побороти вірус.

— Вона йде дуже повільно, — додає Кобевко. — Окрім відмов, маємо малу кількість препарату. Із таким розкладом сформувати колективний імунітет не вийде. Слід терміново купувати вакцину й налагоджувати інформаційний діалог з людьми. Зараз довіри до влади немає через її постійну брехню.

Більшає хворих на Полтавщині.

— Спалах почався зо два тижні тому. Всі пацієнти від 50 до 70 років — у тяжкому або середньому стані, — говорить заступниця директора полтавської лікарні №5 Людмила Сало.

В обласній інфекційній лікарні зайняті понад 90% ліжок.

— 80 відсотків пацієнтів мають тяжкий перебіг хвороби. Вона ускладнена супутніми захворюваннями. Найпоширеніші — ішемічна хвороба серця, гіпертонія, ожиріння, цукровий діабет, — розповідає інфекціоніст медзакладу Роман Пономаренко.

Із 22 березня в Україні стартував другий етап вакцинації. Щеплюють сімейних лікарів. Із 29–30 числа уколи робитимуть старшим 80 років, соціальним працівникам.

До кінця місяця маємо отримати 1,5 млн доз "Ковішелду". Має надійти партія китайського препарату "Сіновак".

— Окрім мобільних бригад, починають працювати 565 пунктів щеплень. Усього впродовж другого етапу відкриємо таких понад 2,5 тисячі, — каже міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років.

Із 24 лютого по 24 березня в Україні від коронавірусу щепили 137 026 осіб. Частина людей отримали вакцину не стаючи в офіційну чергу.

— Обдзвонювала 16 березня міські лікарні й питала, чи є вільні дози. У мене брали телефон і обіцяли передзвонити. Наступного ранку набрали з обласної лікарні відновного лікування та діагностики. Запросили на вакцинацію, — розповідає полтавка Алла Пушко, 53 роки. — Переді мною біля кабінету сиділи троє людей. Так само потрапили без реєстрації у "Дії". Сміялися: "Офіційного уколу ми чекали б років п'ять".

Після щеплення рука не боліла, температура не підіймалася. Повторно прийду за 12 тижнів (за інструкцією "Ковішелд" вдруге уводять за 4–12 тижнів. МОЗ обрало максимальний строк між уколами аби першою партією вакцини щепити більшу кількість людей. — ГПУ). Точну дату повідомить сімейний лікар.

— Три тижні тому побачив повідомлення на сайті Чернігівської облдержадміністрації, що є можливість вакцинуватися поза чергою, — каже журналіст 48-річний Валерій Литовченко. — Зробив про це пост у фейсбуку. Зателефонували з адміністрації та запропонували зв'язатися з Центром громадського здоров'я. Вийшов на координаторку й вона запропонувала щепитися. Зі мною пішла колега. Наступного дня — ще одна.

До кінця року МОЗ планує щепити до 30 млн українців. Для цього необхідно вакцинувати по 100 тис. людей щодоби. На процедуру необхідно приходити з паспортом та ідентифікаційним кодом. Дані внесуть у електронний реєстр.

Зараз ви читаєте новину «У лікарнях немає місць для хворих на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути