середа, 27 вересня 2006 16:33

У Дніпрі піймали африканську рибу

 

Знімаючи браконьєрські сітки на Дніпрі під Комсомольськом Полтавської області, 50-річний Віктор Лєжньов із місцевої рибінспекції виявив у них незвичну рибу, яка виявилася африканською теляпією. Вид рибини допоміг з"ясувати іхтіолог рибінспекції Юрій Ярцев. В його акваріумі зрештою і поселилася теляпія.

— Вона гине при температурі води нижче 8 градусів тепла, — розповідає іхтіолог рибінспекції Юрій Ярцев, 50 років. — Живе в Африці та на Близькому Сході. Зараз в Азії та Європі, де дозволяє клімат, їх вирощують навіть більше, ніж коропів. Теляпія невибаглива, харчується рослинами, молюсками, рибою. Набирає до 10 кілограмів ваги. Потомство носить у роті, чим забезпечує йому майже 100-відсоткове виживання. За часів СРСР намагалися розводити її і в нас — у "гарячих" стоках електростанцій та теплих каналах, що відходили від підприємств. Але з того часу повідомлень про вилов цієї риби не надходило.

Крім теляпій, комсомольські рибінспектори останнім часом виловлювали в Дніпрі ще й морських чорноморських оселедців та китайських чебачків, що дуже незвично для наших водойм. Припускають, що риб випускають у воду безвідповідальні любителі водної екзотики.

Нагадаємо, що раніше в озері Касянка, що на Березанівці (околичний район Дніпропетровська) рибалки впіймали 5 піраній. Ця хижа риба водиться в теплих водоймах Південної Америки. Як вона потрапила в озеро — невідомо.

Відтоді місцеві жителі своє озеро почали називати Амазонкою. Бояться за своїх дітей, переймаються і тим, що Касянка сполучається з Дніпром. Розповідають історії про риб-мутантів. Березанівці Ірина Дзет та її чоловік показали впійману сусідом рибину фахівцям із Нижньодніпровського державного басейного управління охорони водних живих ресурсів. Ті визнають: це — справжня піранья.

— Можливо, хтось її випустив у водойму з приватного акваріума. Ми свої сіті поставили на Касянці. Самі хочемо пересвідчитися, чи справді там є піраньї, — сказав начальник управління Анатолій Сергієнко, 49 років. — Але все одно ця південна диковина не виживе в наших кліматичних умовах.

Сергієнко запевняє, що піранья може розмножуватися тільки у воді, температура якої вища за 25 градусів.

Їсти цю рибу неможливо — м"ясо жахливе на смак.

Зараз ви читаєте новину «У Дніпрі піймали африканську рибу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути