четвер, 10 вересня 2009 08:24

У Чорному морі загинули 45 дельфінів

Із 20 до 31 серпня на берег Чорного моря викинулися і загинули 45 дельфінів.

— Припливають знесилені й помирають на суші, — каже "ГПУ" 32-річний Олексій Біркун, голова Чорноморської ради з охорони морських ссавців. Він працює в Сімферопольській лабораторії "Брема", що займається біотехнічними розробками з екології, медицини та аквакультури.

— 2008-го зафіксували 13 таких випадків. Цьогоріч ця цифра зросла вчетверо. Найбільше дельфінів викинулося на західне узбережжя Чорного моря — 34. Вісьмох винесло водою біля Севастополя. Мертвих тварин відвезли в лабораторію. В організмах виявили морбілівірусну інфекцію. Тварини випливають на берег, бо втрачають координацію. Цей вірус уражає їхню нервову систему.

Діагноз морбілівірус підтвердили в лабораторіях Канади та Німеччини. Методів боротьби з ним іще не розробили.

— На початку серпня турецькі вчені надіслали повідомлення, що за половину липня на береги Туреччини викинулися понад 120 дельфінів, — говорить Карина Вишнякова, 22 роки, із Південного науково-дослідного інституту морського і рибного господарства. Вона п"ять років вивчає дельфінів у Чорному морі. — Через спеку організм ссавців ослаблений, вірус прогресує. Тварина стає неврівноваженою, кружляє на місці. Коли її виносить на берег, завалюється на бік і помирає.

У Чорному морі живуть дельфіни трьох видів: азовки, афаліни і білобочки. Останні викидаються найчастіше. Для людини нездорові тварини безпечні, але гратися з ними не варто.

Зараз ви читаєте новину «У Чорному морі загинули 45 дельфінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути