середа, 04 липня 2012 07:30

У 150-річній хаті зроблять музей Шевченка

Черкаська обласна рада виділила 100 тис. грн на придбання будинку в селі Мошни Черкаського району. Там влітку 1856 року був Тарас Шевченко. В ньому до 200-річчя з дня народження поета і художника планують відкрити музей.

— Ця хата в ті роки належала міщанину Нагановському. В останні роки в ній жила колишня медсестра нашої лікарні Віра Франтовна. Вона кілька років тому померла, й дім перейшов у спадок її доньці Марії Гончар. В будинку є сіни, кухонька, ліворуч невеличка кімнатка з піччю і підпіччям, — розповідає 59-річний Антон Чорновол, сільський голова. — 1939 року випустили поштову листівку, де було вказано, що в цьому будинку перебував Тарас Григорович Шевченко. За історичними даними, він дійсно перебував у Мошнах, на постоялому дворі Нагановського. Хату досліджували, то вона дійсно настільки вже стара. Зроблена з дерева і глиняної "закидки", яку робили в старовину. Вікна зі ставнями. Його площа становить близько 70 квадратних метрів. Невеличкий двір. І за цею хатою числиться 16 соток землі.

72-річна Марія Гончар каже, що цю хату у поляка Нагановського купили її дід та баба по батьковій лінії.

— Ми її хотіли розкидати. Та сільський голова не дозволив. На хаті й табличка є, що у ній у липні був Шевченко. На неї досі не було документів. А тепер робимо технічний паспорт. Цим займається мій син Володя, — розповідає Марія Сергіївна. — Сюди недавно приїжджав губернатор. Десь п'ять машин було. Усе роздивлялися, перемірювали, фотографіровали.

Гончарі з ціною за будинок не визначилися.

— Усе залежатиме від того, чи й землю будуть купляти, — говорить син Марії Гончар Володимир. — Але прицінятися ще рано, треба з документами навести лад.

Зараз ви читаєте новину «У 150-річній хаті зроблять музей Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути