вівторок, 08 листопада 2011 07:30

Тяжкохворі живуть у колишньому монастирі

Автор: фото: Олена Власова
  Надія Венгрин, директор Дубенського медичного коледжу на Рівненщині, відвідує наймолодшого пацієнта першого в області хоспісу Володимира Савчука. Він потрапив в аварію, паралізований
Надія Венгрин, директор Дубенського медичного коледжу на Рівненщині, відвідує наймолодшого пацієнта першого в області хоспісу Володимира Савчука. Він потрапив в аварію, паралізований

У місті Дубно на Рівненщині відкрили перший в області хоспіс. Тут доживають віку 13 людей, які не мають шансів на одужання. Їх привезли два тижні тому із різних районів.

У будівлі на вул. Шевченка триває капітальний ремонт — уперше за 30 років утеплюють стелю, міняють сантехніку. Досі тут був міжрайонний онкологічний диспансер, навесні його ліквідували. Пацієнтів перевели до Рівного, а санітарок і медсестер залишили.

Хоспіс діє як підрозділ Дубенського медичного коледжу. На подвір'ї студенти згрібають опале листя. За ними з вікна спостерігає 76-річний Петро Смотрич із села Майдан Дубенського району, сьорбає гарячий чай.

— Мені тут спокійно, — поволі вертається до ліжка. — Шкода тільки, що радіо немає. Хотів би хоч новини слухати, що у світі діється. Дуже тихо, хіба майстрів у коридорі чути.

У цій палаті живуть двоє чоловіків. Обидва мають останню стадію раку. Сусід, худий і сивий, мовчки дивиться у високу стелю. Він майже нерухомо лежить під ковдрою.

На тумбочці у Петра Васильовича — ліки, дешевий одеколон та кілька пакунків із домашніми харчами. Це передачі від дружини, яка провідує його у хоспісі. Дітей та онуків не мають.

— П'ю потихеньку настої чаги та бузини. Сам себе так лікую, бо маю проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Жінка мені завжди щось привезе — сметанки, молочка чи яєць наших, із дому. Все переживає, чи добре нас годують, — розповідає Петро Смотрич. — Кормлять нормально, дають гречану кашку з котлеткою, юшку з кусочком м'яса, картоплю, вареники. А ще чаю принесуть, коли попросиш.

В іншій палаті дрімає Володимир Савчук із села Привільне. Він наймолодший пацієнт, має 33 роки. Розбився в автокатастрофі, паралізований.

— Його сестра провідує. У нас родичі можуть приходити на скільки завгодно. Скоро для гостей зроблять кімнатку, де вони зможуть переночувати.

Дозволяють зазирнути до Володимира на хвилинку. Йому важко говорити, дуже хоче спати.

— Дякую, що знайшли, — ледве ворушить губами. — Не люблю бути на самоті.

Ледь чутно порипують двері, які причиняють жінки в білих халатах. Одна несе до їдальні каструлю голубців. На харчування одного пацієнта в хоспісі виділяють 15–17 грн на день, на медикаменти ще 10 грн.

У кінці коридору на другому поверсі лежать будматеріали. У санвузлі майстри встановлюють нові унітази та бойлер. Згодом зроблять душову кабінку.

З-за дверей виходить заступник губернатора Світлана Сад, 43 роки. Вона вкотре приїхала подивитися, як облаштовують хоспіс. Головного лікаря ще не призначили.

— Була тут минулого тижня, — говорить Світлана Іванівна. — Говорила з хворими. А сьогодні декого з них вже немає. Помер чоловік.

Перебування у закладі безкоштовне.

— Відділення розраховане на 45 пацієнтів, однак дві третини ліжок не зайняті. Бажаючих переїхати сюди більше сотні, — розповідає директор медколеджу Надія Венгрин, 53 роки. — Буває, тяжкохворий живе у віддаленому селі, а швидка допомога не може їздити до нього по чотири-п'ять разів на день, щоби зняти біль. У нас цілодобовий нагляд, маємо більше 70 людей персоналу. Допомагають і студенти. Спілкуються з хворими, можуть погодувати або почитати вголос газету.

Фінансуватимуть установу з обласного бюджету. Дечим допомагають благодійники — подарували спеціальні ліжка та протипролежневі матраци, привезли овочів на кухню.

— До кінця тижня мають привезти ще ванну-каталку, щоб можна було мити хворого в палаті, — додає Надія Венгрин. — В Україні діють близько 10 хоспісів, які утримують за державні кошти та гроші благодійників.

Будівлі хоспісу понад три століття. У давнину тут був жіночий монастир кармеліток.

Зараз ви читаєте новину «Тяжкохворі живуть у колишньому монастирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути