пʼятниця, 21 липня 2017 00:55

Туристи застряли на безлюдному острові

— Люди начали беспокоится в 10 утра, когда корабль сел на мель первый раз. Начали возмущаться, что не высаживают. До берега — 50 метров. Через 2 часа мы спустились. Люди ушли на пляж. Еще никто не знал, что нам предстояло пробыть на незаселенном острове почти 13 часов, — розповідає 36-річна Наталія Макієнко з Бучі на Київщині.

17 липня жінка з 12-річною дочкою і понад 300 відпочивальниками застряли на острові Джарилгач біля Скадовська Херсонської області.

О 8:45 за гарної погоди два теплоходи вирушили в море. Потім здійнявся шторм, майже на метр впав рівень води в морі, і судна сіли на мілину біля острова.

— В полудень мав бути перший рейс до Скадовська. Нам повідомили, що відпливатимемо тільки о 17-й, — про­довжує Наталія. — Стало тривожно. Біля нас відпочивала компанія, яка дісталася на острів яхтою. Їхній капітан сказав, що в нашого корабля якісь проблеми. Ніби паливо закінчилось, бо з труби йшов синій дим. Пропонували повертатись з ними. Я не ризикнула сідати з дочкою в маленьке судно. Піднялися високі хвилі.

На одному теплоході було близько 200 пасажирів. На другому — більше 100. О 16:00 люди почали збиратися на пірсі.

— Обурювалися. Вода та їжа закінчилися. Деякі написали про проблему з телефонів у "Фейсбук". Нам відписували, що на острові є вода. Так, джерело було, але за півтора кілометра від причалу. Ніхто не йшов туди, не хотів ризикувати. Нам повторювали, що з хвилини на хвилину відпливаємо.

Першими не витримали матері з малими дітьми. Повітря розпечене, а з моря летіли холодні краплі. Було водночас і холодно, і спекотно. Дітей закутували у все, що мали. Чоловіки пішли розбиратись. Кричали до капітана. Відповів, що можемо самі дзвонити на номер 101. Люди злякались.

О 17:30 рятувальне судно забрало 20 людей. Решті винесли три пляшки води. Роздавали по одному пластиковому стаканчику.

Фактично рятувальна операція розпочалася о 19:00. Прибув буксир. Люди відчули полегшення. Зайшли на теплохід. Але всі не поміщалися, бо були пасажири з двох суден. Капітан оголосив про перенавантаження, та всі залишилися на своїх місцях.

Туристи прочекали на другий теплохід 4 год. Корабель вдруге сів на мілину. Трос буксира порвався.

— Бар на кораблі у той день зірвав куш. Продавали все за завищеними цінами. На гроші, які в людей залишилися, купували цукерки і чіпси. Нічого їстівного більше не було. Дехто знімав стрес випивкою.

Почалася паніка. Підлітки плакали. Говорили: "Я боюсь утопитись". Діти сиділи з відерцями для пасок. Їх нудило від задухи й захитування. У когось була температура. Однак в аптечці не знайшлося жарознижувальних препаратів. Екіпаж не виходив до нас.

Я працюю кризовим психологом. Людям показувала вправи, щоб зняти стрес. Допомагає масаж. Просила дати людям чай чи пожувати щось. Коли ми їмо чи п'ємо, заспокоюємось.

На материк туристи повернулися близько другої години ночі. Наступного дня вартість квитків — 160 грн — їм повернули.

— Касирка боялась глянути нам в очі. Пообіді вже зібрався агресивний натовп. Люди хотіли пояснень від капітана. Запитували, чому корабель не розвернули ще до причалу на Джарилгачі. Ніхто не відповів.

На острові є 40 кілометрів піщаних пляжів

Джарилгач — безлюдний острів, який омивається Джарилгацькою і Каркінітською затокою у Чорному морі. Розташований у Херсонській області. Це найбільший острів України. Його площа — 56 кв. км. Має 40 км піщаних пляжів.

Джарилгач називають українськими Мальдівами. У перекладі з тюркської мови означає "обпалені дерева".

На острові є Джарилгацький маяк, спроектований у Парижі 1900 року французьким інженером Гюставом Ейфелем.

Зараз ви читаєте новину «Туристи застряли на безлюдному острові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути