пʼятниця, 24 вересня 2010 07:19

Трипільський борщ варять із 21 компонента

27-річна Наталія Демчук та Кузьма Федченко, 46 років, організували тури вихідного дня "Місцями сили Вінниччини". Пропонують два маршрути: "Скіфські Вали — Сокілець — Печора" та "Історико-культурний заповідник Буша". Кожна поїздка розрахована на день. Вартість — 100–120 гривень.

— Ми їздимо по місцях з особливою енергетикою, — розповідає Кузьма Федченко. — Вони дають енергію для життя, допомагають знайти вирішення проблем. Це не тільки особисті спостереження, а й враження людей, які їздили. Екскурсії орієнтовані на тих, хто цікавиться саморозвитком. Проводимо різні духовні практики — з елементами йоги, тайцзи, для оздоровлення. Заповідник Буша — один із давніх центрів трипільської цивілізації. Тамтешній скельний храм належить до мезинської культури, яка існувала 20 тисяч років тому. Джерела насичені кремнієм, вода має цілющі властивості.

Вінничанка Алла Сокол, 36 років, їздила в таку подорож із родиною — чоловіком Олександром та дітьми 12-річним Дмитром і Дар"єю, 5 років:

— Екскурсовод Людмила була вдягнута у трипільський одяг. Каже: "Зараз покажу вам феншуй усім феншуям". Веде у стару сільську хату з піччю, припічком, кімнатою. У наших пращурів були чіткі правила, що де в хаті має стояти. Скриня — у правому дальньому кутку, на покуті. Це найпочесніше місце в домі, там вішають образи. Піч — ліворуч від порога. Гостей приймали в кімнаті, яка розташована через сіни від спальні. На березі Бугу Кузьма показав комплекс вправ ушу "10 танцюючих тварин". Ми виконували вправи тигра, змії, богомола. Разом дорослі й діти. Це об"єднує родину.

Організатори радять одягатися у поїздку зручно. Взуття — на пласкій підошві, бо доводиться ходити по нерівній місцевості.

У кожній поїздці Кузьма готує трипільський борщ. У Буші — в Гайдамацькому яру, в селі Печора — на березі Бугу.

— Борщ вегетаріанський. До нього входить 21 компонент, але без картоплі й томатів. Їх тоді ще не було, — розповідає Федченко. — Кидаю багато спецій. Найповнішим вважається смак, який поєднує кисле, солодке, гірке, гостре. Перед обідом ми з Наталкою проводимо обряд єднання. У велику чашу наливаємо трав"яний чай і пускаємо її по колу. Кожен має наповнити  її позитивною енергією — побажати здоров"я, щастя, любові. За другим колом відпивають по ковтку.

На Скіфських Валах під Немировом туристи провели обряд зустрічі сонця.

— Сідаємо в коло. Кузьма розповідає, як у давні часи люди зустрічали світило, — згадує вінницький фотограф Денис Дорош, 31 рік. — Повторюємо за ним оздоровчі вправи з техніки йоги "сур"я намаскар", що означає "вітання сонцю".


У Гайдамацькому яру не ловлять мобільні телефони


Тур "Скіфські Вали — Сокілець — Печора". Одне з найбільших городищ в Україні Великі, або Скіфські, Вали. Земляні насипи на березі Бугу перед райцентром Немирів. Завширшки 32 м, заввишки — близько 9 м. У селі Сокілець є старовинний млин, побудований німецькими майстрами в останні роки XIX ст. Село Печора знамените порогами на річці Південний Буг та руїнами старого городища трипільської культури.
Тур "Історико-культурний заповідник Буша". Заповідник займає територію понад 7 га. Славиться стародавнім скельним храмом, оборонною фортецею XVI–XVII ст. і середньовічним цвинтарем. На його території знаходять залишки поселень трипільської, скіфської, пеньківської та давньоруської культур. Геологічною пам"яткою є Гайдамацький яр, унікальний за ландшафтом і рослинністю. Там не ловлять мобільні телефони.



На Вінниччині варто:

...відвідати ставку Гітлера "Вервольф" — "Вовче лігво" — у селищі Стрижавка Вінницького району. Місцеві стверджують, що приходять сюди набратися сил та вилікувати головний біль.


...закопати хреста в Іосафатовій Долині, в Шаргородському районі біля села Голинчинці. 1923 року на цьому місці пастуху явилася Діва Марія і сказала: "Христа славте, хрести ставте". Відтоді звідусіль із хрестами сюди йдуть люди. У Долині вже стоять близько двох тисяч хрестів.


...спробувати ткацького ремесла у селі Стіна Томашпільського району. Там досі виробляють домоткані килими. Раніше ткацькі станки були в кожному дворі. А килими продавали на ярмарках.


...пірнути в Голубе озеро в селі Могилівка Жмеринського району. Вода там справді блакитного відтінку. Глибина водойми сягає 100 м.


...напитися води із цілющого джерела біля села Криштопівка Іллінецького району. Місцеві кажуть, що в тому місці храм пішов під землю. Тому іноді можна почути церковний спів.


...купити домашньої ковбаси в селі Іванів Калинівського району. Рецепт місцеві тримають у таємниці. Вважають, що найсмачнішу ковбасу коптять у них.

Тетяна ЩЕРБАТЮК


П"ять чудес Вінниччини


Палац Потоцьких, Тульчин, 68 км від Вінниці.

Побудований 1782 року. Історія палацу пов"язана з ім"ям Станіслава Щенського-Потоцького, одного з найзаможніших польських магнатів. Після одруження із красунею Софією родина жила в Тульчині. На її честь Станіслав створив парк Софіївка в Умані.

Браїлівська скарбниця. Селище Браїлів, Жмеринський район, 28 км від Вінниці.

До чудотворних ікон "Ченстоховська" та "Браїлівська" у Свято-Троїцькому жіночого монастирі їдуть тисячі прочан. У Музеї композитора Петра Чайковського зберігається унікальна підбірка нотних видань 19-го сторіччя.

Центр духовності та злагоди у Шаргороді, 65 км від Вінниці.

У радіусі 400 м можна побачити зразки різних культур. Це православний Миколаївський чоловічий монастир, католицький костьол святого Флоріана та єврейська синагога. Головною реліквією костьолу є уламок дерев"яного хреста, на якому розіп"яли Ісуса Христа.

Національний музей-садиба Пирогова у Вінниці.

Там провів останні 20 років життя хірург і вчений Микола Пирогов. У склепі під Миколаївською церквою лежить його забальзамоване тіло. Кажуть, за 130 років воно збереглося краще, ніж тіло Леніна у мавзолеї — за 85.

Лядовський скельний монастир, 103 км від Вінниці.

2013-го йому буде 1000 років. Найдавнішу обитель називають Подільським Афоном. Заснував його преподобний Антоній Києво-Печерський дорогою з грецького Афона до Києва. Монастир розташований на скельній терасі 90-метрової гори над річкою Дністер.

Зараз ви читаєте новину «Трипільський борщ варять із 21 компонента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути