пʼятниця, 13 квітня 2018 07:55

Треба зменшити кількість вихідних

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У травні українці матимуть три святкові вихідні. Відпочиватимемо у День праці 1-го та День перемоги над нацизмом — 9 травня. 28‑ме стане вихідним на честь Трійці. Також буде сім офіційних вихідних, окрім суботи 5 травня. Її Кабмін рекомендує зробити робочою — відпрацьовуватимемо за вихідний у понеділок, 30 квітня.

Усього цьогоріч затвердили 15 додаткових вихідних. До кінця 2018-го відпочиватимемо ще на День Конституції 28 червня, День незалежності 24 серпня, День захисника України 14 жовтня, Різдво 25 грудня і 31 грудня — напередодні Нового року. Якщо святкові дні припадають на суботу чи неділю — вихідним стає понеділок. Загалом цьогоріч відпочиватимемо 115 днів, не враховуючи відпусток.

— Треба зменшити кількість вихідних, — говорить економічний експерт Олексій Дорошенко, 45 років. — У нас їх приблизно стільки ж, як у Німеччині. Але там — значно вищий рівень економічного розвитку й життя. Вони можуть собі це дозволити.

На початку 2000-х запровадили норму: якщо святковий день припадає на вихідний — у понеділок теж відпочиваємо. Але тоді економіка країни зростала. Валовий внутрішній продукт на душу населення був 6 тисяч доларів. Зараз — 2,3 тисячі. Надмірний відпочинок не на часі.

Як ставитеся до великої ­кількості вихідних і що робитимете в ці дні?

— Це — катастрофа. Ні Верховна Рада, ні президент не наважуються на якісь зміни в цьому хаосі неробства. Бо їм іти на вибори. Сам на травневі працюватиму у видавництві, писатиму. Маємо й інтернет-книгарню. Як пояснити людині, що замовлення йтиме не три дні, а п'ять, бо в нас вихідні?

Віталій Капранов, 52 роки, ­письменник

— Не потрібно нам багато вихідних. Не настільки заможні, щоб довго гуляти. Сама, як випадає додатковий вільний день — прибираю вдома, перу. А буває, так втомлю­юся на роботі, що сил вистачає тільки на те, щоб поговорити з дітьми і подивитися телевізор.

Тетяна Передарченко, 55 років, ­продавець, Черкаси

— Травневі вихідні розписані ще за рік до них. Із дружиною поїдемо до батьків. Перші два дні — праця на городі, риболовля з тестем. На третій — посмажимо шашлики. На 9 травня зазвичай їдемо в ­Карпати.

Маю на рік лише 14 днів відпустки. Свята для мене дуже доречні. Дають можливість побути з рідними.

Юрій Данич, 27 років, ­рекламний менеджер, Київ

— Клієнти їдуть грітися на першому сонці, а потім обгорілі йдуть до мене і я зароб­ляю гроші. Тому до додаткових вихідних ставлюся позитивно.

Сама на свята намагаюся вибиратися з міста. Люблю кататися на байдарках, поїхати на море в Одесу.

Валентина Близнюк, 25 років, косметолог, Вінниця

— Додаткові вихідні не потрібні. Достатньо відпочивати щосуботи й неділі. При цьому не треба перепрацьовувати у будні. Бо тоді загострюються хронічні хвороби. Норма — це 7–8 годин інтенсивної праці на день.

Аркадій Бондаренко, 34 роки, програміст, Дніпро

— У додаткових вихідних зацікавлені ті, хто має город або гроші для подорожей. Вигідні й людям, які на роботі мають ставку, а не погодинну оплату. У мене ж ні господарства, ні грошей. Сидітиму в квартирі. Дивитимуся футбол і навчатимуся грати на гітарі.

Володимир Рітченко, 64 роки, комунальник, Черкаси

Зараз ви читаєте новину «Треба зменшити кількість вихідних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути