пʼятниця, 09 липня 2010 05:36

Торнадо ламає асфальт та переносить каміння завважки 200 кілограмів

Автор: фото з сайта wordpress.com
  Грозові хоботи формуються з холодних хмар і гарячого повітря, яке йде від землі. Різний тиск закручує повітря в коло. Так утворюється торнадо
Грозові хоботи формуються з холодних хмар і гарячого повітря, яке йде від землі. Різний тиск закручує повітря в коло. Так утворюється торнадо

Найбільший торнадо в Україні був у липні 1934 року. Тоді воронка спустилася з хмар та сунула Рівненською областю 50 хв. За цей час вона знищила п"ять сіл. Будинки виривало з фундаментом, а вікові дерева переносило на кілька кілометрів.

Київський гідрометеоролог Олександр Іванов, 51 рік, каже, що спостереження за торнадо в Україні ведуть 110 років. Останній був 15 липня 2009-го. Швидкість усередині його сягала 160 км/год.

— У нас торнадо називають атмосферними тромбами. Іноді їх плутають зі смерчами, але вони набагато сильніші. Торнадо виникають лише з грозових хмар. Дощові не мають потрібної енергії, аби закрутити повітря. Якщо в дуже спекотний та вологий день починається гроза, то можна очікувати й торнадо чи смерчу.

Грозові хоботи формуються з холодних хмар і гарячого повітря, яке йде від землі. Різний тиск закручує повітря в коло. Над морем утворення торнадо малоймовірне, бо вода охолоджує повітря.

— Коли хмара потрапляє в струмінь теплого повітря, що йде знизу, з неї починають спускатися великі хоботи. Одночасно їх може бути до п"яти. Що їх більше, то вони слабші.

Потужність хобота залежить від того, наскільки швидко в ньому рухається повітря. Розрізняють п"ять видів торнадо. Найслабший може повалити старе дерево чи зірвати телевізійну антену. Сила вітру — як під час шторму чи дуже сильної зливи. Такий торнадо людини не підніме, але з ніг зіб"є. Найсильніший знищує все, що не вкопане в землю. Він може ламати асфальт та переносити кам"яні брили завважки 200 кг на кілька кілометрів. Таке траплялося лише раз за всю історію спостережень — в американському штаті Оклахома на початку ХХ ст. Тоді в США лютував тропічний ураган, що й створив велетенський смерч. Його сила дорівнювала вибуху атомної бомби, крутився він зі швидкістю 500 км/год. Зруйнував усе вщент на території 900 кв. км.

Місто горіло три дні, від жару розплавилася цегла та каркаси будинків

Торнадо розрізнять і за формою хобота. Найрозповсюдженіші — з прямими та тонкими воронками.

— Це класичні торнадо, кожен третій смерч має таку форму. В діаметрі воронки сягають 20–30 метрів. Вони не дуже потужні й часто виникають над водою. Швидко розвіюються, бо їм бракує енергії на обертання. Сильні торнадо не мають чіткого хобота, вони нагадують хмари, що крутяться. Їх діаметр становить 300–400 метрів.

Зазвичай хоботи рухаються з хмарою. Але якщо вітер надто сильний, можуть відокремитися.

Найдовше хобот торнадо може протягнутися за хмарою 130 км. Та бувають і "стрибучі торнадо", які дуже швидко опускаються до землі та несподівано зникають. Це може повторюватися кілька разів. Такі стрибки небезпечні, бо невідомо, куди воронка вдарить наступного разу.

— Торнадо можна створити штучно — розпаливши велике багаття. Такий ураган називається вогняним смерчем. Найсильніший був у  німецькому Гамбурзі 1943 року. На місто скинули понад 2 тис. т запальних бомб, і виникла велетенська пожежа. Полум"я піднялося на 50 м, дим сягнув низьких хмар. Температура всередині смерчу була 800°С. Вогняний торнадо мав у діаметрі 10 км і постійно зростав. Місто горіло три дні, від жару розплавилася цегла та каркаси будинків, — розказує метеоролог із Полтави Віктор Радзиський, 38 років.

Сезон торнадо у світі триватиме до грудня.

— У нас сезону немає, бо торнадо буває рідко. Приблизно раз на три роки. В Україні повітря не настільки вологе, як наприклад, в Америці. І немає тропічних штормів, що найбільше сприяють смерчам.

Зараз ви читаєте новину «Торнадо ламає асфальт та переносить каміння завважки 200 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути