четвер, 05 липня 2012 00:15

Торговці закриваються і тікають від перевірок

У Києві говорять, що хочуть закрити найбільший ринок радіотехніки на Караваєвих дачах. Там працюють понад тисяча підприємців. Міліція другий тиждень поспіль перевіряє їх роботу. Кажуть, що більшість продають крадені телефони чи контрабанду.

— У перші дні на ринку був повний бєзпрєдєл. Міліції ходило по 20 чоловік, перевіряли документи, — розповідає 24-річний Сергій, прізвище не називає. Має власний контейнер, торгує телефонами і запчастинами до комп'ютерів. — А в кого ті документи є, та ще й на все? Почали з айфонів. В Україні немає офіційного поставщика від компанії "Епл", ясно що і в нас документів на айфони — нуль. Потім торбили всіх підряд, навіть чохли для мобілок перевіряли. На дальньому проході хлопця до мікроінсульту довели. Цілий день його мусолили, мов усе нормально було. А тоді прийшли на слєдущий і давай по новій. Точка напівзакрита, жарюка, як на сковороді, от серце й не витримало. По "скорій" його забрали. Приходимо на роботу, адміністрація каже, платіть збор і торгуйте, перевірок ніяких не буде. За пару годин знову йде рейд. Більшість тільки чують про міліцію, зразу закриваються. Від них же відкупитися нереально. Великі оптові контори загрібали, що вже скажеш про дрібноту, як ми. Щомісяця підприємці платять ринку близько 500 доларів за місце. Через перевірки втратили половину місячного прибутку.

Міліцейські рейди торговці називають несанкціонованими. Написали скаргу у прокуратуру міста.

— Рейдерство натуральне, — долучається до розмови літній чоловік у шортах. Не називається. Зубною щіткою чистить вживаний мобільний "Соні еріксон". — Навіть у кого були документи, міліція каже, закривайтеся, щоб вас тут більше не бачили. Із великих павільйонів товар машинами вивозили. Але видно, якось порішали, бо оптовики знову торгують. Думаємо, десь зверху не можуть ринок поділити. Між ким — не знаємо.

На ринку можна купити практично будь-які радіодеталі, комплекти для супутникового телебачення. Найбільше торгують мобільними — від старих до найновіших моделей, яких ще може не бути в офіційному продажу.

— Налоговики, так вообще офигели. Когда видели закрытые ятки, так замки ломами срывали, и все оттуда выгребали. А потом собственник приходит, а ятка пустая. Потому и пошла большая часть работников в отпуска. Лучше на пляже пиво пить, чем терпеть этих, — каже Віктор, 34 роки, скуповує зіпсовані телефони.

У міліції кажуть, перевірка планова.

— Радіоринок — одне з місць, де збувають крадені телефони. Коли закінчиться перевірка, сказати неможливо. Адже правоохоронці приходять на ринок, а підприємці, в яких з документами не все гаразд, вішають замок і тікають. Близько 20 відсотків ринку не працює, бо не мають дозвільних документів, — пояснює Ігор Михалко, з київського управління міліції. — Продукцію вилучаємо у крайньому випадку, коли явно контрафактна. Про результати перевірки говорити ще зарано, бо вона не закінчилася.

Зараз ви читаєте новину «Торговці закриваються і тікають від перевірок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути