понеділок, 29 грудня 2008 17:08

Столичну Деміївку залило водою

Автор: фото: Олександр Чекменьов
  Аби перейти через потік води, жителі Деміївки вдягали у четвер на ноги целофанові пакети. Усього з водогону витекло кілька  тисяч кубометрів води
Аби перейти через потік води, жителі Деміївки вдягали у четвер на ноги целофанові пакети. Усього з водогону витекло кілька тисяч кубометрів води

"А де ж наша міська влада? Ні мера, ні заступників. Одних роботяг прислали... Я не люблю Омельченка, але якщо таке сталося б за його часів, то Омелю розбудили б о третій ночі. І він уже був би тут на своєму джипі-вєздєході", — літній киянин поправляє окуляри, оглядаючи вирву 5 на 5 м завширшки і стільки ж углиб.

Аварія сталася у столичному мікрорайоні Деміївка. Минулого четверга о третій дня біля прибудинкової території 9-поверхівки на вул. Деміївській, 55 утворилася вирва. Тріснула магістральна півметрова труба, яка постачає холодну воду в кілька мікрорайонів.

Каламутна вода затопила всю навколишню територію і потекла вниз. Потік був потужним, несло старі двері, віконні рами, меблі й дивани зі смітників. Виривало шматки асфальту, зносило каміння й бруд.

Вул. Деміївська розташована на схилі. Тому вода затопила двори кількох десятків будинків, стадіон та майданчик сусідньої школи. Зрештою, потік вийшов на вул. Васильківську, розташовану за 300 м нижче. Там влився у ще не добудовану станцію метро Голосіївська.

— Та тут у нас була справжня Ніагара! Вода шурувала, як та гірська річка. А гурчало як страшно. Я викликала першим ділом ЖЕКівських сантехніків. Ті лише подивилися, сказали, що нічого не зроблять, — розповідає "ГПУ" Лідія Макаринська, 60 років, яка мешкає в будинку N55 на Деміївській.

Перші аварійні бригади столичного водоканалу прибули за 40 хв. після виклику.

— То магістральна, півметрова труба. У неї всередині тиску зо вісім атмосфер. Шість чоловік перекривають її дві години й не можуть. Треба зробити 500 обертів вентилем, аби закрутити її. А вентиль заржавів. Якщо чиновники не перестануть красти в Києві гроші, то незабаром побачите ще гірші аварії з трубами, — розповідає "ГПУ" інженер із водоканалу, який не захотів представитися.

Керуюча будинку N55 на вул. Деміївській Жанна Хоменко, 60 років, переконана: в аварії винні водоканальники.

— Тиждень тому, коли почалися морози, вони робили врізку до новобуду, який розташований на вулиці напроти. Я ще з ними сварилася, чого вони роблять усе це взимку, — згадує Хоменко. — То труба лопнула саме там, де вони й колупалися.

За підрахунками інженерів, які працюють на станції метро Голосіївська, на територію будівництва підземки влилося кілька тисяч кубометрів води.

— Ми на Голосіївській вичерпали, що могли. Але багато води потекло тунелями в напрямку станції метро Деміївська, — зауважує інженер на будівництві.

Кореспондентові "ГПУ" вдалося пройти на вестибюль і перон ще не відкритої сусідньої станції метро Деміївська. Вона не зазнала ушкоджень. Вода, напевне, не дійшла.

Мешканці будинку N55 на вул. Деміївській кажуть, що подібна аварія сталася біля їхнього будинку рік тому, наприкінці грудня 2007-го. Тоді луснула та сама труба, затопило значну територію навколо.

Зараз ви читаєте новину «Столичну Деміївку залило водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути