середа, 11 січня 2017 06:40

Стародруки з музею виносили роками

95 старовинних книжок і два рукописи викрали зі Львівської галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Зникла книга 1574 року "Апостол" Івана Федоровича, понад 300-річні видання львівського друкаря Михайла Сльозки. Також пропали київські книги XVII–XVIII ст.

Про зникнення стародруків 4 січня заявило керівництво галереї. Відсутність експонатів виявили під час перевірки.

— Інвентаризація ще не закінчилася, а комісія вже повідомила нам про зникнення 97 позицій у Музеї мистецтва давньої української книги. Це перше таке масштабне викрадення цінностей в Україні. На чорному ринку ці стародруки оцінюються у десятки тисяч доларів, — говорить директор галереї Тарас Возняк, 59 років. — Під час звірки стикнулися з опором працівників. Вони затягували терміни подання потрібних актів і постійно ходили на ­лікарняні. Правоохоронці вже опломбували музей, забрали ключі від нього у відповідальних людей.

Стародруки у галереї могли поступово викрадати роками самі працівники.

— Попередню інвентаризацію проводили понад вісім років тому, — каже головний зберігач музейних фондів 66-річний Ігор Хомин. — Нинішня звірка почалася влітку, після зміни керівника галереї. В інвентарних книгах ми виявили розриви, стерті деякі печатки.

Ключі до приміщення музею мала завідувач закладу Лариса Спаська.

— Коли комісія працювала ще у червні, я була у ­відпустці. Часто ходила на лікарняні через проблеми зі здоров'ям. Книги могли вкрасти хіба що на виставках. Остання була торік. Хоча тоді всі стародруки повернулися на місця. Маємо спеціальні акти, — розповідає Лариса Спаська.

Попереднім директором галереї була 62-річна Лариса возницька-разінкова — донька українського мистецтвознавця Бориса Возницького.

— У червні був мій наказ про інвентаризацію. Завідувач музею і головний зберігач повідомили, що всі музейні експонати на ­місці. Не розумію, куди вони могли зникнути з того часу, — говорить Лариса Возницька-Разінкова. — Вважаю, що це сфальсифікований напад на мого батька і частково на мене.

3 січня на українсько-польському кордоні біля пункту пропуску "Краковець" затримали чоловіка, який намагався вивезти до Польщі 68 стародруків. Їх віддали на експертизу. Мають з'ясувати, чи належать вони Львівській галереї мистецтв.

Видання можуть знайти в маєтках колишніх чиновників

Після втечі Віктора Януковича в "Межигір'ї" знаходили колекції стародруків. Були вони і в маєтку колишнього генпрокурора Віктора Пшонки. Серед знайденого можуть бути і вкрадені зі Львівської галереї стародруки. Про це заявив директор Львівської галереї мистецтв Тарас Возняк.

— Цінність книг полягає в тому, що вони "жили" на Західній Україні. Там видавалися і ними користувалися галичани, — каже експерт із кириличних стародруків Віра Фрик. — Навіть якщо видання тепер знайдуться у маєтках одіозних чиновників — важко буде довести, що це саме викрадені книги. Бо ці видання були тиражні — наклад кожного міг становити до кількох сотень примірників.

Зараз ви читаєте новину «Стародруки з музею виносили роками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути