четвер, 13 лютого 2020 00:26

Спростили доступ до банківських рахунків

З лютого поліції, податковій, прокуратурі, Службі безпеки, Антикорупційному бюро та Державному бюро розслідувань спростили доступ до банківської таємниці. Це передбачають зміни до закону "Про банки і банківську діяльність".

Більше не потрібне рішення суду, щоб отримати інформацію про рахунки підприємців і фізичних осіб. Достатньо направити письмовий запит у банк. Банкіри не зобов'язані попереджати власників рахунків, що їхніми грошима цікавилися.

— Це пов'язано з боротьбою з відмиванням коштів. З іншого боку, тепер правоохоронці отримали доступ до усіх рахунків українців, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Перед тим, як спрощувати доступ до банківської таємниці, потрібно провести реформу правоохоронних органів, судової системи. Інакше це призведе до того, що правоохоронці формально прив'язуватимуть усе до антикорупційної діяльності. А насправді отримуватимуть дані про депозити людей. Раніше рішення суду створювало хоча б мінімальні обмеження та захищало права українців. Правоохоронці були змушені дотримуватися формальностей, шукати аргументи для подачі запиту до суду.

В Україні подібні зміни в законодавстві завжди призводять до негативних наслідків. Це все одно, що дозволити поліції без рішення суду на місяць чи два ув'язнювати порушників. Почнеться полювання на людей. У нашому випадку це буде полювання на рахунки. Може відбуватися витік баз юридичних осіб. Умовно кажучи, на чорному ринку зможемо купити базу податкової з даними українців.

Для уникнення неприємностей варто обслуговуватися у надійних банках, які гарантують юридичний захист прав клієнтів. Скоріше за все, державні фінустанови максимально розкриватимуть інформацію про клієнтські рахунки.

Зараз ви читаєте новину «Спростили доступ до банківських рахунків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути