четвер, 10 грудня 2009 18:43

"Спотикач" мав 30 градусів

Українці п"ють самогон від часів козаччини. Він витіснив слабші напої, що були популярними за Київської Русі — меди і вино.

— Алкогольні напої вживали для лікування і профілактики, — вважає Валерій Сніжко, 63 роки, з Науково-дослідного інституту українознавства. — З пирію готували горілку, що розбивала каміння в нирках. З коріння калгану — дезінфікуючу настоянку. З аїром був засіб для підшлункової.

Знамениті "спотикач" і "запіканка" були слабшими за сучасну горілку — 30-градусні. Запорожці пили переважно меди — напої до 28°. А міцною настоянкою дезінфікували рани і вгамовували біль.

— Предки пили менше за нас, — переконаний Валерій Сніжко. — У традиціях українського застілля не кількість, а якість напоїв. Гостей пригощали наливками, настоянками, "запіканками".

За давніх часів пияцтво було рідкісним.

— Нині горілку очищують так, що після неї не буває похмілля, — продовжує Валерій Сніжко. — Певною мірою це заохочує вживати алкоголь. За часів моєї молодості на трьох купували пляшку горілки. Зараз компанія з трьох жінок може випити чотири пляшки коньяку, і це не вважають занадто великою дозою.

Зараз ви читаєте новину «"Спотикач" мав 30 градусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути