четвер, 22 квітня 2021 00:30

Спалах коронавірусу буде за кілька тижнів після Великодня

18 квітня в Україні від коронавірусу почали щеплювати американською вакциною "Пфайзер". 117 тис. доз отримали безкоштовно від міжнародної ініціативи "Ковакс". Їх вистачить для 58,5 тис. людей. Другий укол робитимуть за 21 день після першого.

Препарат передусім отримують персонал і мешканці будинків для літніх людей. Пізніше вводитимуть рятувальникам і прикордонникам. Ефективність вакцини 95%.

До кінця року додатково отримаємо кількома партіями 10 млн доз "Пфайзеру", за контрактом. Його слід зберігати при -70°C. Для цього Міністерство охорони здоров'я уклало договори з комерційними структурами. Триматимуть препарат у власних холодильниках, які стоять у підготовлених складах.

— Зараз ми готові зберігати по 300 тисяч вакцин y тиждень, — каже міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років. — Комерційні структури у подальшому мають приймати всі препарати з літаків, зберігати на складах та розвозити у регіони.

Без наднизької температури "Пфайзер" можна тримати не більше п'яти днів.

— Його будуть вводити мобільні бригади, які пройшли на­вчання, — каже директор Центру громадського здоров'я Роман Родина, 47 років.

Станом на 21 квітня Україна отримала 832 тис. вакцин. Крім американської, маємо 500 тис. доз індійського "Ковішелду" та 215 тис. китайського "Коронаваку". До кінця року маємо отримати до 48 млн доз різних вакцин, обіцяють у МОЗ.

— Дані про те, що "Пфайзер" кращий за інші препарати — умовні, — говорить імунолог Борис Донський, 42 роки. — Така думка виникла внаслідок популярності виробника, який давно на ринку. Люди завжди більше вірили брендам.

Партія "Ковішелду" вже майже використана, додає експерт.

— Зв'язок із виникненням тромбів після уколу цією вакциною (у Німеччині та Норвегії заявили, що щеплення цим препаратом може призводити до тромбозу. — ГПУ), певно, є. Але ризик цього низький. Препарат прийнятний для використання.

Із 24 лютого по 21 квітня в Україні від коронавірусу щепили понад 470 тис. осіб. П'ятеро отримали повторну дозу.

— Пункти вакцинації працюють на рівні райлікарень, — каже ексміністр охорони здоров'я Олег Мусій, 55 років. — Щеплення можуть отримати жителі віддалених сіл. Для цього слід подзвонити до сімейного лікаря або поїхати в районний медзаклад і домовитися про укол самостійно. Можна звернутися у фельдшерсько-акушерський пункт. Як варіант — у села можна доставляти препарати, які ­можуть зберігатися у холодильниках ФАПу. Тоді фельдшер міг би проводити вакцинацію.

Уряд продовжив адаптивний карантин в Україні до 30 червня. Він мав закінчитися 30 квітня. На ранок 21 квітня у червоній зоні карантину перебувають Київ та 12 областей — Житомирська, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька та Чернігівська. У жовтій зоні — Херсонщина, Івано-Франківщина та Закарпаття. Решта регіонів — у помаранчевій.

Третя хвиля коронавірусу пішла на спад, кажуть у МОЗ. Додаткових карантинних обмежень на Великодні свята вводити не планують.

— Нинішніх карантинних заходів достатньо, — говорить Олег Мусій. — Далі важливо, аби люди брали відповідальність і їх виконували.

Без дотримання обмежень новий спалах вірусу буде за три-чотири тижні після Великодня, додають у Міністерстві охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Спалах коронавірусу буде за кілька тижнів після Великодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути