пʼятниця, 23 лютого 2018 07:30

Спалах гепатиту триває п'ятий місяць

Колодязі з питною водою дезінфікують у селі Андріївка Балаклійського району на Харківщині. Там п'ятий місяць триває спалах гепатиту А. За цей час хворобу виявили у 41 людини, 19 із них — діти.

Інфекція поширилася, бо в колодязі потрапили стічні води з вигрібних ям, кажуть фахівці обласного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.

Після дезінфекції воду з колодязів повністю відкачують та вивозять. Роботи відбуваються за рахунок місцевого бюджету.

— Обсяги великі. А людей для роботи мало. Потроху дезінфікуємо, — говорить завідувач Балаклійської філії лабораторного центру Ігор Пересічанський, 31 рік. — Дехто відмовляється, тому випадків хвороби більшає. А в деяких колодязях не можна провести роботи з технічних причин.

Є багато сімейних випадків захворювання, коли хтось із родини заражається і хвороба поширюється на інших членів.

Місяць тому масове захворювання на гепатит А зафіксували в Миколаєві. На нього занедужали понад 100 людей. В інфекційній лікарні міста перебувають 27 хворих.

Причиною отруєння стала питна вода.

— Не бутильована, а та, що тече з крану. Але дані лише попередні, — каже начальник обласної поліції Миколаївщини Юрій Мороз.

— Найчастіше гепатит А підхоплюють жителі приватного сектора. Вони беруть воду зі свердловин і колодязів, — говорить миколаївський терапевт Григорій Савченко, 41 рік. — Вода з крану проходить хоч якесь очищення, а колодязна — ні.

Аби знизити ризик захворювання, варто вдома встановити фільтр для води і кип'ятити її перед вживанням. Завжди слід ретельно мити руки і продукти.

Спалахи гепатиту А в Україні фіксують щороку. Щоразу на нього хворіють від 20 до 100 людей, кажуть у Міністерстві охорони здоров'я.

Гепатит А — інфекційна хвороба, що вражає печінку. Головні симптоми: температура, головний біль, нудота, жовтіють білки очей і шкіра.

29 спалахів гепатиту А зафіксували торік, кажуть у Міністерстві охорони здоров'я. 2016-го був 21 хворий на цю недугу.

Зараз ви читаєте новину «Спалах гепатиту триває п'ятий місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути