пʼятниця, 07 червня 2019 07:40

"Наступна трагедія — питання часу"

— Справу про вбивство поліцейськими 5-річного Кирила Тлявова можуть довести до суду в такому вигляді, що він буде змушений відпустити винуватців або обмежиться умовним покаранням. Це означатиме, що судова система свідомо прийме на себе основну хвилю суспільного обурення, — каже філософ 59-річний Олексій ПАНИЧ.

Поліцейські 42-річний Володимир Петровець і 31-річний Іван Приходько смертельно поранили Кирила, коли стріляли по бляшанках. Це сталося 31 травня у Переяславі-Хмельницькому на Київщині. 3 червня хлопчик помер. Наступного дня містами країни пройшли близько 20 мітингів під управліннями поліції. Активісти вимагали покарати винних.

— Люди бачать лише поліцейських-злочинців і загиблого хлопчика, — продовжує Олексій Панич. — У правовому сенсі все складніше. Багато залежить від роботи слідства — що саме йому вдасться встановити. Якщо поліцейських відпустять, це не означатиме на 100 відсотків, що справу гальмують правоохоронці. Просто є обставини непереборної сили — коли не зрозуміло, кого саме судити.

Висунули звинувачення за статтею "умисне вбивство". Але ж зрозуміло, що це була випадковість. Та саме таке трактування справи збільшує імовірність, що суд виправдає обох.

У Великій Британії на полювання поїхали двоє чоловіків. Один із них поцілив у людину, і його постріл був смертельний. Суд не зміг встановити, хто саме випустив кулю. Покарали обох. У Радянському Союзі за Сталіна теж полювали двоє. Один неумисно застрелив людину. Радянський суд не зміг установити, хто саме зробив постріл. Виправдав обох, спираючись на презумпцію невинуватості.

Суспільство має тиснути на владу. Але не на рівні цього конкретного випадку. Бо це — небезпечна ситуація. Соціум вимагає покарати винних і сам вирішує — кого саме. Громадськість не повинна вказувати владі на злочинців. Це руйнує систему правосуддя. Стимулює владу чинити протизаконно, щоб задовольнити вимоги людей.

Треба добиватися глибшої реформи правоохоронних органів. Щоб громадяни мали більше підстав довіряти оновленій поліції. На практиці маємо двох люстрованих поліцейських. Вони спокійно поновилися на посадах через Окружний адміністративний суд. Бачимо недореформовану систему у розрізі.

Щоб її змінити, треба багато часу. Покращувати громадянську свідомість українців. На прикладі кожного такого випадку треба говорити про системні проблеми. Звільнення чи посадки окремих людей — це разові затички. Наступна трагедія — питання часу, якщо влада і суспільство не будуть намагатися змінити систему.

Не варто порівнювати вбивство Кирила Тлявова з подіями у Врадіївці (2013-го двоє офіцерів міліції й таксист зґвалтували та намагалися вбити місцеву Ірину Крашкову в селищі Врадіївка Миколаївської області. Подія викликала масові протести. — ГПУ). То була ситуація тотальної, викличної безкарності. Усі покривали всіх, коли провина була очевидна. У Переяславі підозрюваних поліцейських заарештували, їм висунули звинувачення. Немає глобального відчуття кругової поруки.

Горе-поліцейських каратимуть із політичних міркувань. Думаю, це буде радянський варіант судочинства. Тобто суд виправдає обох підозрюваних або обмежиться символічним покаранням. Маємо засадничі базові конституційні права кожного громадянина, незважаючи злочинець він чи ні. Поліцейські отримають виправдувальний вирок. А суспільству доведеться жити з тим, що не всякий злочин може бути покараний.

Зараз ви читаєте новину «"Наступна трагедія — питання часу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути