Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2011 06:45

Школярка наступила на дріт із напругою 380 вольт

— Якби не мамка, сестру Марічку б поховали. У неї уже кровава піна з рота йшла, дихання втрачала. Струм ударив її в праву ногу — прожгло шкіру. Медики кажуть — дивом уціліла, — розповідає 22-річний Василь Одерака з селища Оржів, що за 14 км від Рівного.

У середу ввечері 14-річна Марія допомагала матері зганяти курчат на ніч. Раїса Одерака, 50 років, стояла на подвір'ї. Помітила, що доньки довго немає, і пішла її гукати.

— Іду за хлів і чую страшний хрип знизу. На траві моя доня лежить, у неї вже очі закотилися, паленим пахне, — розказує. — Я до неї, а мене щось по нозі б'є, як ступаю по землі. Оглянулася, а то оголений дріт у метрі від нас іскрить.

Мати відтягла доньку і стала масажувати їй серце, зробила штучне дихання. Батько побіг дзвонити у "швидку".

— На мої крики вже люди зібралися. Стоять сусідки-медсестрички і не знають, що робити з Марічкою. Я їм кричу: "Поможіть!". А вони розгубилися, — продовжує Раїса Вікторівна. — Люди почали присипати землею. На щастя, доня вже відкрила очі, серце забилося частіше. На гомілці був великий опік.

Марію забрали в реанімацію районної лікарні в селище Клевань. Лікарі кажуть, що дівчині пощастило, — її відкинуло струмом від обірваного дроту, коли зачепила його ногою. Інакше б убило.

— Стан її вже задовільний, серце в нормі. Вона вся тремтіла і плакала, коли привезли до нас, — каже завідувач відділення Олександр Грицай. — Скоро переведемо дитину в травматологію, кілька днів ще побуде в лікарні. Що з нею сталося — не пам'ятає.

Матір каже, що Марія має поганий зір. Вона могла і не помітити дріт, який упав у траву зі стовпа.

— Був шквальний вітер, ламав дерева. Горіхова гілка впала на дроти й обірвала один. Я якраз побіг дзвонити електрикам, тому не встиг попередити маму і сестру, — каже Василь. — Нас у родині семеро дітей. Добре, що більше ніхто туди не наступив.

Електрики з Рівнеобленерго вже обрізали гілки, скрутили дроти і відновили електропостачання.

— Думаю, вона тільки зачепила дріт. Якби наступила повністю чи він упав на неї, дитина би загинула — напруга була 380 вольт, — каже інженер Василь Козловський, 39 років. — Ми завжди попереджаємо людей, щоб не садили дерев біля електроопори. До обірваних дротів не можна наближатися ближче 8 метрів. Із небезпечної зони треба виходити "гусячою" ходою — переставляти ноги помалу, не піднімаючи їх.

Зараз ви читаєте новину «Школярка наступила на дріт із напругою 380 вольт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути