вівторок, 23 квітня 2019 00:45

Школи перевірятимуть за новою схемою

Українські школи інспектуватимуть експерти

— Роботу оцінюватиме група, — говорить міністр освіти 54-річна Лілія Гриневич. — Складатиметься від 3 до 12 освітян із досвідом роботи мінімум п'ять років. Усі пройшли навчання з методики перевірки. Можуть долучити громадськість.

Експерти опитають педагогів, учнів та батьків. Визначать рівень якості освіти. Перший — високий, другий — достатній, третій — вимагає покращення, четвертий — низький. Порушення директори шкіл мають усунути за рік. Інакше служба якості освіти рекомендує змінити їх або реорганізувати заклад.

Новий механізм випробують у кількох школах, масово почнуть впроваджувати наступного року.

— Нічого не зміниться, якщо перевірятимемо старими методами, — говорить 52-річний Віктор Громовий, керівник Центру моніторингу якості освіти. — Варто досліджувати емоції учнів. Що відчувають, коли йдуть на фізику, біологію, хімію. Якщо страх і огиду — це катастрофа. Навіть найкращі вчителі не мають провокувати ненависть до предмета.

9 із 10 сільських шкіл в Україні дають освіту низької якості, переконаний експерт.

— Але ж ніхто не поїде в глухе село створювати новий заклад, — каже Громовий. — Полякати реорганізацією можна, але треба розуміти реальність. Половину сільських шкіл можна оголосити економічними банкрутами. Але це не спрацює. Бо нікому буде працювати. Молодь хоче створювати бізнес, їхати на заробітки, а не працювати в школі.

Зараз ви читаєте новину «Школи перевірятимуть за новою схемою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути