Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2011 08:21

Шестикласниця народила дівчинку

— У серпні я верталася з дискотеки додому. Сама йшла. На мене напали троє чоловіків. Ударили по голові й затягли в кущі. Я більше нічого не пам'ятаю. Дома про то не розказала. Боялася. Потім мені кілька місяців підряд було дуже зле. Нудило рано. Місячні пропали. А в жовтні почав рости живіт, — розказує 12-річна породілля із села Сороки Пустомитівського району на Львівщині.

6 квітня вона в обласному пологовому народила здорову дівчинку вагою 2 кг 150 г. Зараз перебуває у дитячому відділенні райлікарні. Просить називати її Надею, не писати прізвища.

— Дитина є дитина. Зараз вона в шоці. Не хоче говорити. Замкнута. Ми її не розпитуємо про те, хто батько дитини, що з нею сталося. Головне, щоби поправилася трохи. А потім усе з'ясується, — каже 45-річна Андріана Шикула, завідувач дитячого відділення Пустомитівської райлікарні.

Школярка в палаті сама. Сидить на ліжку, прикладає немовля до грудей.

— Годуєш? Молодчинка. Як себе почуваєш? — гладить молоду матір по голові лікарка.

— Годую, Христинка плакала. Треба їсти дати. Переоділа її, — колише малу.

— Тобі тут, бачу, цукерків шоколадних принесли, фруктів. Старайся того не їсти, бо груддю годуєш. Тобі треба каші й молочне, — пояснює Андріана Зенонівна.

— Я знаю, що не можна. Не їм того. Мама приїде, забере. Я вмію коло дитини ходити. Бачите, вона в мене тихенько сидить, — гладить дочку, цілує.

— Бачила багато молодих мам: і 20-річних, і 30-річних. Таких малих уперше. Але Надя так себе проявляє як мама, що най ці всі старші вступляться. Ніби й сама дитина, але ніякої помочі не потребує. Перевиває сама, годує. Нині от будемо купати ляльку — також, певно, захоче сама, — говорить Андріана Шикула. — Дома в неї ще троє сестричок маленьких — 2, 4 і 5 років. Вона всіх їх вибавила. І мила, і годувала, і прала. Коло хати, люди розказують, також усе сама робила. Навіть косила, коли треба було.

Надія підводиться з ліжка, кладе дитину в старий візок. Гойдає.

— Я нормально себе почуваю. Хочу вже додому. Поїдемо з Христинкою на Паску, — говорить дуже тихо. — Боліло трохи, як родила. Я не знала, як то. Мама не розказувала. А то так живіт сильно різав. Спочатку мене повезли сюди в лікарню в Пустомитах, а потім — до Львова. Там було багато лікарів. Я десь за 3 години народила. Лікарі казали, що дитинка трохи мало важила, бо я зростом мала і що погано їла, як вагітна була.

Мати Надії 36-річна Руслана вагітна, народжуватиме у травні. Усі її діти, крім старшої, — від другого чоловіка. У сім'ї ніхто не працює. Живуть із господарки. Мають коня, кіз. Туляться в одній кімнаті старої глиняної хати. Будинок без газу, опалюють дровами.

— Як Надя народила, її батьки не хотіли забирати немовля додому. Думали відмову писати. Довелось поговорити з ними, — розповідає 35-річна Тетяна Стахів, директор Пустомитівського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. — Сім'я дівчинки малозабезпечена, але не належить до критичних. У будинку ремонт треба зробити, кімнату побілити. Зараз цим займаємося. Надя з новонародженою поки що в лікарні побудуть. Тут за ними доглянуть. Дивно, що батьки так довго приховували вагітність дочки. Кажуть тепер, що не хотіли "публіки". Вона вагітною до семи місяців у школу ходила. Надійка каже, її зґвалтували троє чоловіків. Але чого батьки це проігнорували? Ніхто заяви в міліцію не писав.

У сільраді та школі від коментарів відмовляються. Не хоче говорити й мати породіллі.

— Мусимо з'ясувати, як дитина завагітніла. Чи було це зґвалтування. Кримінальна справа порушена за фактом статевих зносин із неповнолітньою, — каже Денис Харчук із обласної міліції.

Зараз ви читаєте новину «Шестикласниця народила дівчинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути