четвер, 25 лютого 2010 07:32

Щек і Хорив відламалися від пам"ятника засновникам Києва

Автор: фото: Євген ЄВСЄЄВ
  У середу зранку біля зруйнованого пам’ятника засновникам Києва на Набережному шосе працюють робітники
У середу зранку біля зруйнованого пам’ятника засновникам Києва на Набережному шосе працюють робітники

Пам"ятник основоположникам Києва "Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь" на столичному Набережному шосе частково обвалився 23 лютого. Упали дві з чотирьох фігур — Щек і Хорив.

— Учора надвечір чув сильний хлопок. Думав то в якогось автомобіля на мосту Патона паливо здетонувало. Навіть не вийшов подивитися. А зранку тут стільки начальства понаїхало. Телекамери виставили, — каже 32-річний Валерій, охоронець ресторану на воді, пришвартованого за 100 м від пам"ятника засновникам Києва.

Місце навколо пам"ятника огороджено. Будівельний кран вивантажує із фури металеві конструкції — із них роблять паркан заввишки 2 м. Працюють близько 15 робітників.

— Упав через морози і різкі перепади температур, — каже один із них.

— Видать, братья хорошо отпраздновали 23 февраля. Кий оказался покрепче, а Щек и Хорив упали с перепоя, — говорить інший. Усі сміються.

Дві частини пам"ятника лежать на землі за кілька метрів від монумента. Накриті зеленим брезентом. До них не пускають. Керівництво бригади благоустрою не дозволяє піднімати брезент, щоб сфотографувати повалені фігури.

— Два дні тому я фотографувався на фоні цього пам"ятника. Він був цілий, — каже турист із Бельгії на ім"я Лоде. — Зараз прийшов зробити фото на фоні уламків. Моя поїздка до Києва вийшла цікава. Буде що показати і розказати друзям.

У Печерській районній адміністрації кажуть: пам"ятник демонтували планово.

— Учора у другій половині дня працівники "Зеленбуду" прибирали сніг біля монумента і чистили доріжки. Побачили тріщину на обшивці човна, — каже Петро Матвієнко, 53 роки, перший заступник голови Печерської районної адміністрації. — На місце виїхав головний інженер "Зеленбуду". Вирішили, що пам"ятник треба демонтувати, доки він сам не розвалився. Учора обгорнули його брезентом. Спустили задню частину човна, поклали на землю.

— Сьогодні о 10.00 зібрали нараду, приходив архітектор Фещенко. Головне управління охорони пам"ятників буде проводити реконструкцію. До Дня Києва, у травні, маємо закінчити. Корозія з"їла металеві балки, на яких тримаються скульптури. Там усе проржавіло. 2007-го реконструювали фонтани й фундамент, на якому пам"ятник стоїть. Але самої скульптури не чіпали, — пояснив Петро Матвієнко.

Олександр Петращук, бригадир чеканників по міді, 1982 року керував виготовленням цього пам"ятника.

— Я був у шоці, коли почув, що він упав. Приїхав подивитися. Важко сказати, що тут сталося — мене не пустили до нього. Судячи з того, як він ліг, щось сталося із силовим каркасом, — каже Петращук.

Зруйновані скульптури зроблені з міді завтовшки 0,8 мм. Усередині — бетон. Кожна фігура важить приблизно 2,5 т.

— Такі пам"ятники треба обслуговувати постійно. Раз на п"ять років їх мають обстежувати спеціалісти, а не двірники-сантехніки. Напевне, на підніжжі виникли тріщини. У них могла потрапити вода, яка під час морозів перетворилася на лід. Він розширив тріщини. А коли надворі потепліло, вода витекла. Важкі скульптури не витримали і впали, — припускає Олександр Петращук. — Корозія самої міді не могла стати причиною руйнування.

Зі скульптором пам"ятника Василем Бородаєм поговорити не вдалося. Домашній телефон підняла Тетяна, його донька. Почула новину й розплакалася. Сказала, що батька не покличе і поклала слухавку.

"Це знак для політиків"

— Бог не може сказати, в нього немає рота. Бог не може показати, бо не має рук. Але Бог може подати знак, — каже біоенергетик Юрій Козлов, 44 роки. — Засновники Києва — то перші політики, тому й знак цей — для політиків. Тим більше, перед інавгурацією нового президента. Ми бачимо не тільки розкол України, а й розкол кожного міста, села і навіть кожної родини. Половина сім"ї голосувала за Тимошенко, половина — за Януковича. Брат із сестрою сваряться, бо хотіли різних президентів. Пам"ятник розколовся символічно. Розламався човен, на якому пливли три брати й сестра. Завалилося двоє братів. Вони "зійшли" з човна, бо не хотіли далі плисти з іншим братом і сестрою. Бог закликає людей, які керують країною, не розхитувати човен.

Анна УСІК

Зараз ви читаєте новину «Щек і Хорив відламалися від пам"ятника засновникам Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути