четвер, 07 лютого 2008 07:11

Зробили першу в Україні установку для знищення агрохімікатів

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Щоб знищити отрутохімікати, їх не потрібно буде везти з місця зберігання. Нова установка пересувна, тому зможе утилізовувати отруйні речовини де завгодно
Щоб знищити отрутохімікати, їх не потрібно буде везти з місця зберігання. Нова установка пересувна, тому зможе утилізовувати отруйні речовини де завгодно

1 лютого в Полтаві презентували установку для утилізації агрохімікатів та пестицидів. Її створили фахівці Харківського науково-технічного центру "Енергосталь".

— Установка унікальна, бо вона пересувна. Знищуватиме отрутохімікати в місцях їх зберігання, — пояснює Михайло Андрусенко із Полтавської облдержадміністрації. — За годину зможе переробити 50 кілограмів. Викиди в повітря після її роботи очищуватимуться на 98 відсотків.

Знищити понад 700 т отрутохімікатів, що зберігаються на Полтавщині, сподіваються за 2–3 роки. Найбільше отруйних речовин області, 450 т, — на складах села Штомпелівка Хорольського району.

— Раніше везли отруйні речовини в місто Шостка Сумської області, — розповідає Андрусенко. — Це витратно, бо за спалювання тонни хімікатів треба було заплатити 14 тисяч гривень. Тепер це коштуватиме близько 5 тисяч.

Робота зі створення установки тривала два роки. Автор ідеї — фахівець Харківського науково-технічного центру "Енергосталь" Арнольд Ржавський. Такого пристрою не має жодна з країн СНД, каже заступник гендиректора центру Святослав Стасєвський.

— Отруйні речовини спалюватимуться при температурі 1100 градусів. А викиди від спалювання проходитимуть шестиетапне очищення. Унікальність установки в тім, що вона знищуватиме визначені та невизначені отрутохімікати, — пояснює Стасєвський.

Отруєння пестицидами прирівнюють до отруєнь хімічними речовинами бойової дії. Головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні Олександр Каратаєв зауважує, що при постійному контакті з отруйними речовинами люди хворіють на професійні недуги, спричинені токсичною дією агрохімікатів та пестицидів.

Установку цілодобово обслуговуватимуть 15 фахівців аварійно-рятувального загону МНС.

— З оплатою за шкідливість праці сподіваюся визначатися, — хитає головою Музиченко. — Робота небезпечна. Кожен район повинен піти нам назустріч. Навіть у тому плані, що потрібно буде знезаражувати костюми, а ми ж не зможемо це робити серед поля.

Установка коштувала області 1,5 млн грн. На її обслуговування виділятимуть кошти бюджети всіх рівнів. Губернатор Полтавщини Валерій Асадчев переконаний, що вона швидко себе окупить. Перші роботи фінансуватиме область. За 2–3 роки установка почне працювати в інших регіонах України.

— Усім областям однаково потрібна така установка, бо скрізь є склади з отрутохімікатами, — говорить заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан, 56 років.

Зараз ви читаєте новину «Зробили першу в Україні установку для знищення агрохімікатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути