У столичному грузинському ресторані "Міміно" на вул. Спаській готують понад 10 видів шашлику: із курки, баранини, телятини, риби та овочів.
— Найчастіше замовляють фірмовий шашлик "Міміно", — розказує Наталія Петренко, 39 років, директор ресторану. — Він складається з чотирьох видів м"яса. Такий у нас їли телеведучі Микола Вересень, Володимир Зелінський, Олексій Дівєєв-Церковний і актор Вахтанг Кікабідзе. Він був вражений, що в Києві є ресторан за мотивами фільму.
Для смаження шашлику потрібні дрова з вишні, груші, яблуні.
— Та найважливіше — вибрати свіже м"ясо. Воно має бути рожевим, без неприємного запаху. Якщо колір темний, м"ясо або обвітрене, або старе, — ділиться секретами Мамука Назгаїдзе, 34 роки, шеф-кухар ресторану.
На шашлик беруть річне теля або 7–8-місячну вівцю.
— Хороше м"ясо не потребує маринадів. Достатньо порізати цибулину кільцями, додати перцю та солі. Оцет перебиває смак м"яса. Він є в майонезі, тому його теж краще не використовувати.
Кухар викладає на решітку мангала телячу та свинячу корейку — шматки м"яса з кісткою.
Хороше м"ясо не потребує маринадів
— М"ясо біля кісточки ніжне. Для шашлику також годиться вирізка. Більш соковита і універсальна частина — ошийок. Там є м"ясо з салом. Коли я приїхав п"ять років тому в Україну, мені сказали, що баранину не варто готувати. Її не люблять через запах. Та зараз 70 відсотків відвідувачів замовляють саме баранину. До молодого м"яса додаємо спеції, які вбирають запах — зіру і кондорі. Вином шашлик краще не поливати — алкоголь пересушує страву. Використовуйте маринад, розбавлений водою. Дивіться, щоб м"ясо не пригоріло.
Ножем перевіряє готовність шашлику.
— Телятину і баранину можу приготувати з кров"ю. У Франції таке м"ясо подають майже напівсире. Тоді краще відчувається смак. Але свинину з кров"ю їсти не бажано. Її треба прожарювати до повної готовності.
До шашлику подають овочі, зелень або овочевий шашлик.
— М"ясо смачно їсти з соусом сацебелі — із помідорів, кінзи, спецій і зелені. Хто любить гострішу їжу — аджика. До рибного шашлику подаємо солодкуватий гранатовий соус — із соку зі спеціями.
250-грамова порція шашлику в "Міміно" коштує від 115 грн. Сирий шашлик на винос коштує на 30% дешевше.
1. Брати лише свіже м"ясо.
2. Для маринаду використовувати цибулю, сіль, перець, шафран.
3. Смажити на вугіллі з фруктових дерев близько 15 хв.
4. Перевертати м"ясо кожні 2–3 хв.
5. Поливати маринадом, розведеним водою.
6. Їсти шашлик зі свіжими овочами та зеленню.
7. М"ясний шашлик запивати червоним сухим вином, рибний — білим.
Як готувати шашлик
М"ясний М"ясо маринуйте 3–4 год. Класичний маринад — сіль, перець, цибуля. До свинини можна додати шафран, болгарський перець, уцхо-сунелі, майоран, базилік, кмин, кардамон. До баранини та яловичини — коріандр, зіру.
Овочевий Миті картоплю, помідори, баклажани, цибулю, болгарський перець, гриби ріжуть на великі шматки. Овочі викладають на решітку гриль або нанизують на шампур.
Рибний Свіже філе лосося, судака, форелі ріжуть великими шматками. Солять, перчать і поливають оливковою олією. Смажать 10–12 хв. Поливають солоною водою. Можна додати трохи білого вина. У кінці приготування вичавлюють лимон.













Коментарі
1