Ексклюзиви
середа, 04 лютого 2009 17:58

Робітники захопили завод у Херсоні

Автор: фото: unian
  Виконувач обов’язків директора товариства ”Херсонський машинобудівний завод” Таміла Пугачова (у центрі праворуч) розмовляє з робітниками після того, як вони захопили адміністративну будівлю підприємства
Виконувач обов’язків директора товариства ”Херсонський машинобудівний завод” Таміла Пугачова (у центрі праворуч) розмовляє з робітниками після того, як вони захопили адміністративну будівлю підприємства

Третій день під контролем робітників перебуває Херсонський машинобудівний завод. Підприємство розташоване в центрі міста, біля залізничного вокзалу, на вул. Тираспільській.

2 лютого працівники Херсонського машинобудівного — або ж комбайнового, як його називають у місті — влаштували демонстрацію. Пройшлися від заводської прохідної до обласної держадміністрації. Вимагали, щоб власник почав погашати заборгованість. Зарплатні людям не платять із листопада 2008-го, сума боргу — 4,5 млн грн. Того ж дня з"явилася вимога до держави: негайно націоналізувати підприємство, без виплати будь-яких компенсацій власникові. Під обід серед робітників почалися розмови, що завод слід брати під контроль.

3 лютого зранку майже 300 працівників узяли штурмом прохідну і зайняли корпус заводоуправління. Кажуть, охорона під час штурму спротиву не чинила. Тому під час конфлікту ніхто не постраждав. Міліція на місце пригоди не приїхала. Робітники обрали раду трудового колективу та її керівника — Леоніда Немчинова. Він закликав українських робітників підтримати херсонців. Зокрема звернувся до Львівського автобусного заводу. На ЛАЗі теж затримують зарплатню з вини власника.

Більшість телефонів ХМЗ не працюють. Прохідна заводу — поламана. Представники власника відключили електрику. Робітники учора виставили власну охорону.

Юрій Драчов, 61 рік, працював 42 роки на Херсонському машинобудівному. Нині він —   заступник директора на чавунно-литейному заводі, що є дочірнім захопленого робітниками підприємства.

300 працівників узяли штурмом прохідну

— Та я їх чудово розумію! За шість років власники комбайнового змінювалися разів чотири. Робітники вже напевне заплуталися, хто із попередніх господарів і скільки заборгував їм, — російською розповідає "ГПУ" телефоном Юрій Драчов.

До 2007-го повний контроль над підприємством мали бізнес-структури мільярдера Віктора Пінчука. Але торік улітку зять екс-президента Кучми продав контрольний пакет бізнесмену Олександрові Олійнику. Йому належить підприємство "БілоцерківМАЗ" на Київщині. Хоча, кажуть, структури Пінчука дотепер володіють невеликим пакетом акцій херсонського заводу.

За часів Союзу на Херсонському машинобудівному працювало майже 20 тис. людей. Нині — до 1500.

— Із самого початку було зрозуміло — господарів цікавить земля. Вони напевне хочуть знести завод і побудувати кілька готелів. Місце гарне, прибуткове, — каже Юрій Драчов.

23 січня прокуратура Херсонської області порушила кримінальну справу за фактом невиплати зарплати робітникам товариства "Херсонський машинобудівний завод".

В Україні не було жодного випадку, щоб велике підприємство захопили робітники. Досі цим займалися лише рейдери — щоб змінити реального власника заводу.

Зараз ви читаєте новину «Робітники захопили завод у Херсоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути