четвер, 05 серпня 2021 05:41

"Раніше метал збирали алкоголіки, зараз — усі"

Автор: Руслан ГРИШКО
 

— Сейчас на металлолом сдают все, что плохо прикручено, — розповідає донеччанин Данило Кутіков. — Приемки открываются во всех районах города. Большие, маленькие. Растут, как грибы.

До 2014 року Донбас був найбільш індустріальним регіоном України — кількість підприємств на одиницю площі була в десятки разів більша, ніж у середньому по країні. На території, яку зараз окупувала Росія, працювали понад 200 виробництв.

За сім років більшість заводів Донбасу зупинилися. Офіційно припинили роботу 20 шахт, у містах не їздять трамваї та тролейбуси. На брухт порізали обладнання, комунікації, труби, рейки, вагони. Окупанти частіше запрошують на роботу газорізальників.

У квітні в Донецьку розклеїли сотні оголошень. Окупаційні адміністрації пропонували роботу на Донецькому металургійному заводі. Необхідно було порізати на брухт 500 вагонів. За один платили 3 тис. руб. — 1,1 тис. грн.

2016-го російські окупацій­ні адміністрації Донецька й Луганська офіційно оголосили брухт "стратегічним ресурсом".

На Донеччині бойовики дозволили приймати метал лише вісьмом компаніям, якими керували росіяни чи місцеві бандити. Всі інші металобази пограбували й відібрали — "націо­налізували". На Луганщині метал дозволили приймати 123 ком­паніям, але всі мали здавати сировину компанії "Торговий дім "Втормет" за фіксованою ціною у 7 тис. руб. за тонну — 2,5 тис. грн.

Бойовики запевняють, що брухт везуть у плавильні Алчевського чи Донецького металургійних заводів, де їх переплавляють на чавун і відправляють у РФ. Так забезпечують роботу працівників заводу.

Насправді, як визнає російське аналітичне агентство "Аргус", брухт із Донецька та Луганська вивозять на залізничні станції Успенська та Гуково на кордоні. Звідти переправляють у морські порти Новоросійська й Ростова-на-Дону в Росію. Там донецький чавун вантажать на кораблі до Туреччини, де продають по $500 за тонну — 13 тис. грн.

В окупованому Донецьку чорний метал приймають по 21 руб./кг — 7 грн. За кілограм міді дають від 217 руб. — 80 грн.

— Раніше метал збирали тільки алкоголіки й цигани, — продовжує Данило Кутіков. — Зараз цим займаються майже всі. Недавно бачив, як чоловік розбирав на смітнику стару пральну машинку і все складав у старий "Мерседес". У мене на дачі покрали навіть сапки і відра.

У містах з'явилися бригади професійних "металістів". Вони швидко розбирають покинуті будинки — видирають електропроводку, знімають металеві балки. Усе здають на металобази.

— Так само відносять на макулатуру папір і скло. Вивозять цілі домашні бібліотеки, — додає Кутіков. — Боляче дивитися на старше покоління, яке все життя збирало ці книжки. А зараз усе йде на макулатуру.

Її в пунктах прийому приймають по ціні 5 руб. за кг — 2,2 грн, склобій — 2,5 руб. — 75 грн. Пластик можна здати за 10 руб. — 3,6 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Раніше метал збирали алкоголіки, зараз — усі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути