вівторок, 27 лютого 2018 07:20

Поранених майданівців прирівняли до учасників бойових дій

Із 24 лютого набрав чинності закон, за яким поранені активісти Революції гідності прирівнюються до учасників бойових дій. Стосується майданівців, які зверталися до медзакладів із 21 листопада 2013-го по 30 квітня 2014 року. Їм видаватимуть посвідчення "Постраждалий учасник Революції гідності".

Власники такого мають право на такі ж пільги, як учасники бойових дій. Серед них — безкоштовне медичне обслуговування, проїзд у громадському транспорті. Знижки на комунальні послуги й право на отримання земельної ділянки.

— Мова про поранення, що не призвели до інвалідності, — говорить координатор ініціативної групи постраждалих на Майдані Павло Сидоренко, 38 років. — Щоб отримати статус, людина повинна звернутися в управління соцзахисту за місцем прописки. Посвідчення постраждалого учасника Революції гідності видадуть протягом робочих 10 днів. Але це стосується людей, які є в переліку Міністерства охорони здоров'я і щорічно отримують матеріальну допомогу.

Якщо поранений раніше не звертався нікуди, то найперше необхідно написати заяву в Генпрокуратуру про вчинення відносно себе злочину під час Революції гідності. Також потрібні копії медичних висновків. Далі людину мають опитати, визнати потерпілою й відправити на судмедекспертизу.

Після встановлення тяжкості тілесних ушкоджень людина має право на отримання матеріальної допомоги, статусу постраждалого учасника Революції гідності й відповідних пільг.

За офіційними даними, на 26 лютого тяжкі тілесні ушкодження під час Майдану отримали 180 осіб, середньої тяжкості — 285, легкої — 668.

Зараз ви читаєте новину «Поранених майданівців прирівняли до учасників бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути