Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2013 07:48

Постраждалих на "Стиролі" виганяють на роботу

Автор: фото: Тетяна Заровна
  Юлія та Ігор Баринови (ліворуч) у неврологічному відділенні лікарні в місті Горлівка на Донеччині. Колегу прийшли провідати брати Назарови (праворуч)
Юлія та Ігор Баринови (ліворуч) у неврологічному відділенні лікарні в місті Горлівка на Донеччині. Колегу прийшли провідати брати Назарови (праворуч)

5 вересня в неврологічне відділення міської лікарні №1 міста Горлівки на Донеччині повторно поклали 44-річного Ігоря Баринова. 24 серпня його та ще 28 постраждалих від аварії на "Стиролі" виписали з Донецької лікарні профзахворювань. 4 вересня — закрили лікарняні листи п'ятьом робітникам. Люди скаржаться на самопочуття, вважають, що їх виписали недолікованими. Переривання лікарняних дозволить Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві не виплачувати компенсаціїй.

— Кинули нас. Намекают, что никакой компенсации не будет, по 3 тысячи получил каждый от профкома, а теперь только больничный, — говорить Ігор Баринов. Після аварії він провів у реанімації вісім днів.

— Был крепкий мужик, а теперь стул поднять не может — теряет сознание, качает его со стороны в сторону, — каже про чоловіка 30-річна Юлія Баринова.

У них троє дітей — Сергій, якому 1 рік і 11 місяців, 4-річна Настя та 10-річний Богдан.

— Начал плохо переносить запахи — мыла, порошка, дезодоранта. Даже голову не могу помыть, он говорит: "Отойди от меня", — продовжує Юлія. — Все его раздражает. Аж до истерики. Мы живем в однокомнатной квартире, и я не знаю, что делать. Чтобы муж пришел в себя, детей — хоть на улицу выноси!

Провідати Ігоря прийшли брати Назарови. 19-річні близнюки Юрій та Владислав піднімаються на третій поверх ліфтом. Обоє з дитинства займалися боксом та важкою атлетикою, а після аварії скаржаться на задишку й біль у серці.

У Назарових, як і в Баринова — коричнево-жовтий колір обличчя, кола під очима. Важко дихають.

— Температура и давление прыгают. У всех состояние ухудшилось после выписки из стационара, а врачи выталкивают на работу, — пояснює Владислав Назаров.

— Рассказывают, что после излечения симптомов бронхита, ринофарингита, ларингита, конъюктивита (висновки медико-експертних комісій, які дав Донецьк. — "ГПУ") мы становимся абсолютно здоровыми. А я нашел, что последствия отравления аммиаком скажутся через годы. И последствия страшные, — додає Юрій Назаров.

Обговорюють стан своїх друзів — 23-річного Миколи та 40-річного Володимира. Кажуть, один в обласній психіатричній лікарні, а другий — удома. Хоча в лікарні поводився дивно.

— В палате начал чудить. Был раньше тихоня, а теперь… Не совсем адекватный, — неохоче каже Ігор. — Он со мной лежал в реанимации, а комиссия дала ему вывод: "отравление легкой степени тяжести".

Аміак вражає центральну нервову систему, знижує здатність клітин засвоювати кисень. Це проявляється збудженням, судомами. Призводить до пригноблення дихального центру і серцевої діяльності. Можливе зниження інтелекту й марення.

43-річній Інні Синиці в горлівській міській лікарні №3 закрили лікарняний лист. Наступного дня вона написала заяву на відпустку. Не може працювати, бо погано почувається.

— От головных болей таблетки не спасают, теряю равновесие. А мне говорят, что я здорова, — розказує Інна. — Боюсь, до пенсии не доработаю, а у меня детей трое и я одна. Выписали с формулировкой "на легкий труд". А какой легкий труд на химическом производстве? Во врачебном заключении сказано: "противопоказана работа с токсическими газами и веществами".

Потерпілі переконані, що до аварії були здорові, проходили щорічний медогляд. Це обов'язкова умова роботи на шкідливому виробництві, яким є "Стирол". Зараз — скаржаться на головний біль, слабкість та порушення координації руху.

— Выгоняют людей на работу, чтобы не платить регресс (компенсація завданої шкоди. — "ГПУ"), — вважає Юлія Баринова. — Надеются, что люди сами поймут, что справляться нет сил, и будут увольняться по собственному желанию.

Раптовий викид аміаку на "Стиролі" стався 6 серпня. Загинули шестеро робітників. Їх рідним концерн виплатив по 1 млн грн. Цю надзвичайну подію визнали найбільшою хімічної аварією за роки незалежності. Офіційна причина — незадовільний стан аміакопроводу. Стінки труби були у вісім разів тонші за норму.

Територіальне управління Держгірпромнагляду Донецької області назвало 14 посадових осіб відповідальних за порушення. Їх пропонують звільнити та винести догани. На підприємстві зроблять ультразвукову перевірку всіх трубопроводів.

Зараз ви читаєте новину «Постраждалих на "Стиролі" виганяють на роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути