пʼятниця, 17 вересня 2010 00:01

Портрети Шухевича та Бандери повісили у школах

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Учитель історії івано-франківської гімназії номер 2 Христина Грабаня з учнями 15 вересня вішає у конференц-залі портрет Романа Шухевича
Учитель історії івано-франківської гімназії номер 2 Христина Грабаня з учнями 15 вересня вішає у конференц-залі портрет Романа Шухевича

Півсотні портретів провідників УПА Романа Шухевича та Степана Бандери громадська організація "Нова Галичина" розповсюдила по школах Івано-Франківська.

— З ініціативи міністра Дмитра Табачника з підручників історії України вилучили зображення наших героїв. Ми ж хочемо, щоб учні знали про них. Портрети передали до міського управління освіти. Звідти їх розподілили по школах, — каже керівник "Нової Галичини" Павло Андрусяк, 40 років.

До гімназії N2 на вул. Шухевичів, 35 портрет Романа Шухевича привезли два тижні тому. У середу зранку їдемо туди. Директор закладу Геннадій Косар, 42 роки, не хоче говорити про ініціативу "Нової Галичини". Він член Партії регіонів.

— Мені можуть дати гопцака, — відказує. Просить учителя Лілію Філіпович показати зображення.

Портрет молодого Шухевича в упівській формі лежить на робочому столі в кабінеті вчительки.

— Коли матимемо клас для шкільного самоврядування, помістимо його туди. Там усе-таки більше заходів відбуватиметься, — говорить 35-річна Лілія Філіпович.

Із сусіднього класу виходять учні з учителькою історії Христиною Грабанею.

— Давайте повішаємо його у конференц-залі. Хай поки що там побуде, — пропонує 29-річна Христина. Кличе п"ятикласників допомогти їй.

Питаю дітей, хто такий Роман Шухевич.

— Наш герой, він Україну захищав! — вигукують.

Не міністрові диктувати, як учити наших дітей

— Коли моїй бабусі Марині було 18, солдати з радянської армії вели її на розстріл за те, що п"ятеро рідних братів були вояками УПА, — розповідає десятикласник Василь, 16 років. — Усі вони загинули на війні. Тоді бабцю від розстрілу врятував сусід. Він був у лавах червоноармійців, але заступився за неї. Класно, що в школі висітиме портрет головного повстанця.

— Дитина повинна знати, хто її прадіди, ще з дитячого садочка, — говорить Марія Ільків, 64 роки, директорка івано-франківської школи-садка N7. — У нашій школі вже давно є портрети і Степана Бандери, і Євгена Коновальця, і багатьох інших героїв. Конституція України каже, що держава сприяє розвиткові історичної свідомості. І не міністрові диктувати, як учити наших дітей.

Зараз ви читаєте новину «Портрети Шухевича та Бандери повісили у школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути