четвер, 22 січня 2009 20:21

Понад 17 тисяч українців змінили імена та прізвища торік

Автор: фото: Олена ГОРДІЄВА
  Черкащани Світлана Ковбаса та Анатолій Батон після одруження залишилися на своїх прізвищах. Друзі називають їх сімейством Хот-догів
Черкащани Світлана Ковбаса та Анатолій Батон після одруження залишилися на своїх прізвищах. Друзі називають їх сімейством Хот-догів

Світлана Ковбаса родом із міста Гайворон Кіровоградської області. Її чоловік Анатолій Батон — із Черкас. Нині подружжя живе в Черкасах. Світлані 35 років, Анатолій на рік старший.

— Я в юності часто в бабусі гостював, там на дискотеці й познайомився із Свєтою, — згадує чоловік. — Прізвища свого не називав та й у дівчини не питав. За два місяці зрозумів, що хочу з нею одружитися. Попередив — не захочеш брати мого прізвища — зрозумію. І назвав його — Батон.

Світлана почала реготати. А потім зізналася, що вона — Ковбаса. Тоді вже сміялися обоє.

— Я в сім"ї єдина дитина. Тато був проти, аби я змінювала прізвище. Пообіцяв: якщо лишу дівоче — подарує "жигулі". Так я і лишилася Ковбасою.

Друзі називають родину Ковбаси й Батона сімейством Хот-Догів.

Торік імена та прізвища змінило 17,5 тис. українців. Із кожним роком кількість охочих зменшується. 2006-го було 30 тис. таких випадків.

Найбільше людей змінило імена чи прізвища через неблагозвучність. Так, Іюуя перетворилася на Дарію, а Вачаган — на Вадима. Прізвище Коткудак змінили на Чубай, Козел — на Драганчук, Кот став Москалюком, Бугай — Бондарем, Заєць — Петронюком, Окунь — Енгелем, Аль-Калейа тепер має прізвище Кулайа, а Урода стала Романовською.

— Імена та прізвища змінюють лише ідіоти, — вважає 22-річний киянин Андрій Жагун-Лінник. — Колись в оригіналі моє прізвище звучало як Жагун-Леннік, вимовлялося на французький манер: в слові "Жагун" практично не проговорювалося "н", а в "Леннік" наголос ставився на "і". Останнє слово діду довелося змінити, бо могли запідозрити у шпигунстві. Батька татового друга посадили в радянські часи через прізвище Шварц.

Андрій не хоче змінювати прізвище, хоч має з ним чимало клопотів:

— Ніхто його нормально не може прочитати, на слух не сприймають, не знають, як написати. Щоб не було помилок у документах, доводиться самому писати друкованими літерами на папірці й давати клеркам.

У двоюрідного дідуся 19-річної Дар"ї Анцибор було прізвище Путерброт. Він змінив його на Полукаров.

— Дружина дідуся дуже переживала, що їхнього сина дражнитимуть у школі. Тому коли той мав іти до першого класу, умовила чоловіка поміняти прізвище. Потім його мама ходила під будинком і на всю вулицю кричала: "Подивіться на цих Полукарових! Усе життя Путербродами були — ними й лишитеся". Але іншим родичам і друзям ця зміна сподобалася.

20-річна Джамелія Ісматова із Кривого Рогу на Дніпропетровщині охоче б змінила своє ім"я, але не наважується — боїться образити батька.

— Із дитинства всі називали мене Мілою. А про те, що моє повне ім"я Джамелія, дізналася в років шість-сім. У мене тато узбек. Він захотів, щоб другій дитині дали узбецьке ім"я. І чому я народилася не першою чи третьою? Сестру звати Даша, брата — Рустам, а я мусила стати Джамелією!

Зареєстрували в Мін"юсті й зміну традиційних українських прізвищ на Щаслива, Українець, Краля, Веселка, Квітень, Чорнобривець. 24-річний харків"янин Данило Кулєшов відтепер — Махно.

— Мені просто подобається це прізвище. Ніяких інших причин нема, — запевняє чоловік. — А прізвище батька було мені не до вподоби. Та й не дуже він гарна людина.

Найдивнішою в Мін"юсті називають заміну імені та прізвища Олександр Кравчук на Клоун Сміхось.

Зараз ви читаєте новину «Понад 17 тисяч українців змінили імена та прізвища торік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути