четвер, 19 листопада 2009 18:36

Планета Сатурн стала червоною

З 11 до 15 листопада половина планети Сатурн була невидимою із Землі. Вона повернулася екватором до Сонця, тому довкола неї потемніло, зникли її кільця. Таке явище відбувається раз на 15 років.

— Завдяки цьому космічний супутник "Кассіні" зміг зробити знімки без сонячних відблисків. Задля цього апарат летів 6 років із Землі, — розповідає київський астроном Олексій Гопкало, 49 років. — Знімки довели, що кільця Сатурна складаються з водяних кристалів, а не з піщаного пилу, як вважали раніше. Їх утворили осколки комети, що розпалася поблизу Сатурна. Кільця 80 тисяч кілометрів завширшки, 10 метрів завтовшки.

"Кассіні" підлетів до планети на відстань 7 тис. км. Востаннє так зблизька фотографували Сатурн 1976 року із супутника "Піонер". Тоді він мав жовтуватий відтінок.

— Кожні вісім років планета змінює колір. Це відбувається через обертання навколо Сонця, тобто через зміни пір року. Тепер Сатурн червоний.

Зараз ви читаєте новину «Планета Сатурн стала червоною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути