вівторок, 20 вересня 2011 04:45

Петра Тронька поховали біля Олеся Гончара

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Працівники похоронної служби роблять бетонний саркофаг навколо труни Петра Тронька на Байковому кладовищі 15 вересня. Дружина, з якою прожив 75 років, не знає про його смерть
Працівники похоронної служби роблять бетонний саркофаг навколо труни Петра Тронька на Байковому кладовищі 15 вересня. Дружина, з якою прожив 75 років, не знає про його смерть

15 вересня на Байковому цвинтарі у столиці поховали колишнього заступника голови ради міністрів Петра Тронька. Він помер минулого вівторка на 97-му році життя від інсульту. 25 тис. грн на його поховання виділив уряд.

Прощалися з покійним у клубі Кабміну. О 9.23 на чорному джипі приїздить міністр освіти 47-річний Дмитро Табачник. Він очолює комісію з організації похорону:

— Разом з Петром Тимофійовичем 15 років працював в інституті історії Академії наук Української радянської республіки. Він також виступав, коли я захищав дисертаційну роботу на здобуття ступеня доктора історичних наук. Часто казав: "У мене міцне коріння. Мама прожила 96 років". Цього літа, коли Петро Тимофійович гостював у мене на дачі, сказав йому: "Пропоную випити чарку, щоб не менше собі наміряли". Він засміявся: "Добре. Буду орієнтуватися на маму". Вийшло, ніби втрутилася чиясь вища воля. Прожив трохи більше.

Табачник пригадує, що Петро Тимофійович ніколи не відмовлявся від свого радянського минулого.

— Завжди казав: "Я не можу викреслити цю сторінку зі свого життя". Говорив обома мовами. Якщо питання стосувалися українських справ, то українською. Якщо мова йшла про співпрацю з російськими колегами, переходив на російську. 36-томник під його редакцією "Історія міст і сіл Української РСР" спочатку вийшла українською. Та він добився, щоб її переклали і російською.

Покійний любив розповідати про війну, ніколи не лаявся.

— Коли хтось напідпитку розказував якийсь двозначний анекдот, Петро Тимофійович завжди морщив носа, бо не любив цього. Часто згадував про Щербицького. Розповідав: "Коли Щербицького 1963 року зняли з посади, всі вирішили, що він нікому не потрібен. Лише я один поїхав проводжати його на поїзд до Дніпропетровська. На пероні він мене обійняв і сказав: "Петро Тимофійовичу, я цього ніколи не забуду". За два з половиною роки Щербицький знову став головою ради міністрів. Тронько тоді мав у нього величезний кредит довіри.

У мене все життя одна дружина. Це і є любов

На прощання з Петром Тимофійовичем прийшов також прем'єр-міністр Микола Азаров, голова Верховної Ради Володимир Литвин, перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв та голова Комуністичної партії Петро Симоненко. Всі тримають квіти. Ставлять їх на стіл біля труни. Поряд лежать нагороди Петра Тронька — орден Леніна, Жовтневої революції, Червоної зірки та орден Героя України. Обабіч домовини стоїть почесна варта. Через кожні півгодини вартові змінюються.

На пластмасових стільцях сидять рідні небіжчика — донька Лариса і племінниця Ангеліна. Дружина Валентина Іванівна на похорон не прийшла, про смерть чоловіка не знає.

— Петра Тимофійовича забрала "швидка" 27 серпня, — розповідає 57-річна Валентина Івченко, виконавчий директор фонду відтворення видатних пам'яток ім. Олеся Гончара. Вона — близька подруга родини покійного. — Він два тижні пролежав у реанімації. Донька постійно була з ним, а дружина прийти не могла. В тій самій лікарні лежала на кілька поверхів вище. Напередодні поламала шийку стегна, і їй зробили складну операцію. Лікарі порадили поки що не говорити про смерть чоловіка. У липні вони відсвяткували 75 років шлюбу. У них були ніжні стосунки. Якось Петра Тимофійовича спитали, що таке справжня любов. Він відповів: "У мене все життя одна дружина. Це любов". Як тільки після нападу йому стало трохи краще, він одразу провідав дружину. Обіймав, цілував ручки. Всі медсестри дивувалися: "Це ж треба, щоб у такому віці були такі стосунки".

У 12 років Петро Тронько втік із дому, сів у поїзд і приїхав до Києва. Відразу пішов до Києво-Печерської лаври і подивився на Успенський собор. Повернувся туди, коли після визволення столиці 6 листопада 1943 року разом із Хрущовим і Довженком першим заїхав у місто. Побачив там одні руїни. Тоді і пообіцяв підняти їх.

О 12.00 восьмеро чоловіків заносять труну у катафалк. Людей везуть на цвинтар п'ятьма автобусами. Квіти та вінки перевозять у вантажівці.

Поховали Петра Тронька біля могили голови Верховного суду Андрія Бутенка, письменника Олеся Гончара й акторки Наталії Ужвій.

 

Був почесним професором 11 вузів

Петро Тронько народився 12 липня 1915 року в селі Заброди Богодухівського району Харківщини. Працював у шахті, учителем у сільській школі. Під час Другої світової був військовим офіцером. Потім закінчив історичний факультет Київського університету. Заступником голови ради міністрів УРСР став у березні 1961 року. На цій посаді працював 17 років. Тоді ініціював створення музею народної архітектури та побуту у Пирогові біля столиці та музей козацтва на Хортиці. Є автором 600 наукових праць і 16 книжок. 11 вузів присвоїли йому звання почесного професора, сім міст — почесного громадянина. 2000-го отримав звання Героя України.

 

Зараз ви читаєте новину «Петра Тронька поховали біля Олеся Гончара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути