Ексклюзиви
субота, 26 липня 2008 07:04

Патріарх Варфоломій відслужив молебень у Лаврі (ФОТО)

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Вселенський патріарх Варфоломій І (ліворуч у центрі) та предстоятель Української православної церкви митрополит Володимир (праворуч у центрі) обмінюються подарунками під час святкового молебну у Києво-Печерській лаврі
Вселенський патріарх Варфоломій І (ліворуч у центрі) та предстоятель Української православної церкви митрополит Володимир (праворуч у центрі) обмінюються подарунками під час святкового молебну у Києво-Печерській лаврі

Учора о десятій ранку до Києва прибув Вселенський Патріарх Варфоломій І для участі у  святкуванні 1020-ї річниці хрещення Київської Русі. В аеропорту "Бориспіль" його зустріли президент Віктор Ющенко із митрополитом Володимиром.

— Ми прибули сюди, щоби помолитися разом із вами за об"єднання всіх православних християн України в єдину церкву – церкву вашого народу, церкву вашої країни, — каже Патріарх Варфоломій І.

Біля Успенського собору Києво-Печерської лаври зібралося близько тисячі вірян. О 10.30 на площі перед собором Патріарх має відправити молебень.

Уздовж дороги через кожні 50 м від Лаври стоять працівники міліції та автоінспектори. Попереджують, що центральний вхід перекритий.

Патріарх Варфоломій запізнюється на годину. Прихожани ховаються від спеки в тінь. Священики у чорних рясах обабіч центральних воріт знімають клобуки, витираючи піт із чола.

Киянка Тамара Шатова, 55 років, прийшла спеціально, аби подивитися на Патріарха. Зауважує, що до його приїзду на міських вулицях стало чистіше.

Англійка Поліна Медовнікова, 39 років, про святкування Дня хрещення Русі дізналась із плакатів, розвішених по всьому Києву. Жінка вийшла заміж за українця, три місяці мешкає в столиці.

— Мы просто пришли с детками посмотреть Лавру, а попали на фестиваль. Удивляюсь, что вы такое мероприятие проводите. На улицах много милиции. В Англии такого нет. Мы не уделяем столько внимания священникам, — каже ламаною російською.

Об 11.23 до Лаври під"їжджає кортеж із семи "мерседесів". Натовпом прокочується гул. Усі хочуть сфотографувати патріарха. Охорона нікого не підпускає.

Під час молебню двоє жінок, на вигляд 60 років, пристають до монашок-католичок, клянуть їх. Ті усміхаються їм і хрестяться. Кореспондентові "ГПУ" жінки назвались Надією й Марією. Тримають плакати з написами "Не станьте іудеями" й "Варфоломей, не вмешивайся в нашу церковь, не нарушай каноны". Обурюються, що на святі немає московського патріарха Олексія ІІ.

— Президент Ющенко протягує політику в церкву. Ми прийшли сюди, аби придотвратити проголошення автокефалії, — каже Марія.

Молодий чоловік поруч рве їхні плакати.

— Та щоб у тебе рука одсохла, як ти той плакат рвав! Пусти мене, щоб ти й до вечора не дожив, — кричить Надія.

— Будь ласка, поважайте інших, — підбігають міліціонери до жінок. Надія і Марія клянуть правоохоронців. Їх відводять убік.

Через півгодини Патріарх Варфоломій І закінчує молебень і від"їжджає.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Варфоломій відслужив молебень у Лаврі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути