пʼятниця, 09 серпня 2019 00:10

Від лептоспірозу помер рибалка

У місті Дніпро 55-річний чоловік помер від лептоспірозу. Це друга смерть від цього захворювання в області 2019-го.

— Три випадки зараження цього року. Всі троє — рибалили, — каже заступниця директора Дніпровського обласного лабораторного центру МОЗ України 57-річна Валентина Рєзвих.

Лептоспіроз — гостра інфекційна хвороба. Розносять її гризуни, зокрема, щури, миші й ондатри. Носіями можуть бути також собаки, коні, свині й велика рогата худоба.

— Люди найчастіше заражаються при купанні й під час вилову риби у водоймах зі стоячою водою, — розповідає лікар-інфекціоніст 36-річна Наталія Горова з Києва. — Особливо небезпечні мілководні ставки. Також можна заразитися, вживаючи сиру воду з природних водойм, молоко або м'ясо хворих тварин, брудні або помиті в інфікованій воді фрукти й овочі.

Перші симптоми проявляються через один-три тижні після зараження. Підвищується температура, непокоїть слабкість, нежить, головний біль і біль у м'язах.

— Якщо подібні симптоми з'явилися, слід терміново звернутися до лікаря. Що пізніше почати лікування, то вищий ризик смерті.

Щоб уникнути лептоспірозу, слід купатися лише в дозволених місцях. Не заходити у воду, якщо на тілі є рани або подряпини. Не гуляти босоніж у заболочених місцях. Не можна виконувати польові роботи, рибалити, полювати й доглядати за худобою без рукавичок і гумових чобіт.

Зараз ви читаєте новину «Від лептоспірозу помер рибалка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути