вівторок, 19 березня 2019 07:45

ООН визнала моряків військовополоненими

В Організації Об'єднаних Націй визнали захоплених українських моряків військовополоненими. У доповіді управління верховного комісара з прав людини 14 березня зазначили, що вони підпадають під дію Женевської конвенції.

Російський суд не має права ігнорувати рішення ООН чи міняти їхній статус. На них заборонено тиснути, відмовляти в медичній допомозі та залучати до праці.

Українських військових 25 листопада торік захопили у полон російські прикордонники. Моряки переводили малі ракетні катери "Бердянськ" і "Нікополь" у супроводі буксира "Яни Капу" з Одеси до Маріуполя. У Чорному морі на них напали росіяни. ­Обстріляли та захопили в полон. Вивезли до Москви. Моряки назвали себе військовополоненими.

Визнання ООН допоможе адвокатам захищати наших полонених ­хлопців.

— Росії доведеться виконувати міжнародні рішення, інакше її виженуть з ООН, — каже 45-річний Андрій Щекун, голова громадської організації Кримський центр ділового та культурного співробітництва "Український дім". — Треба посилювати тиск на РФ і поширювати інформацію про всі ті злочини, що коїть Росія стосовно полонених.

Україна має подавати до міжнародного суду за невиконання таких рішень і починати процедуру вилучення Росії зі складу ООН.

Зараз ви читаєте новину «ООН визнала моряків військовополоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути