четвер, 31 липня 2008 07:09

Олександра Степаненка розчавило в кабіні бульдозера

Автор: фото: Юрій ДАВИДЕНКО
  Люди оглядають перекинутий бульдозер, у якому загинула людина, у Чернігові 29 липня 2008 року
Люди оглядають перекинутий бульдозер, у якому загинула людина, у Чернігові 29 липня 2008 року

29 липня близько десятої ранку тракторист "Чернігівбуду" 59-річний Олександр Степаненко завершив рити котлован під торговельний центр у Чернігові поблизу ринку Вісла.

17-тонний бульдозер Т-130 повинні були перевозити в інше місце. Пригнали трейлер. Для заїзду на платформу Степаненко підклав диски від коліс вантажівки. Коли спробував піднятися, у трактора задерся перед. Він став вертикально — "на попа". Потім почав завалюватися на кабіну. Її зім"яло гармошкою разом із Олександром. Чоловік загинув.

О другій дня біля котловану пусто. На землі невеликі вибоїни, маслянисті плями і розбите скло. Неподалік — тріски від поламаних дощок. Валяється шматок трубки від гідравліки трактора. За 8 м від місця аварії — газопровід високого тиску.

— Я стояла на зупинці навпроти, чекала маму, — говорить продавщиця магазину одягу Олена Сипченко, 47 років. — Навпроти вантажили трактор. Дивлюся, а він стоїть вертикально. Потім повільно завалюється назад. Все це лічені секунди. Затріщали якісь дошки, з роздавленої кабіни посипалось скло. А гусениці крутилися далі й молотили повітря. З-під капоту йшов дим. Водій вантажної машини бігав навколо і намагався заглушити трактор. На землю розлилася соляра. Потім зібралися зіваки, оточили місце аварії кільцем. Я прийшла на роботу бліда як крейда.

Ремонтник взуття з кіоску на зупинці Музикальна 47-річний Юрій Шматлаєв каже,  нічого не чув, доки не почали свистіти міліціонери. Про нещасний випадок йому розповіли клієнти. Чоловік пішов подивитися на аварію. Він служив в армії механіком-водієм танка, тому було цікаво.

— Один із дисків, по яких заїжджав бульдозер, просів, — каже Шматлаєв. — Бо одна  залізяка лежала на міцному ґрунті, інша — на насипному. Залізна гусениця скреготнула по залізу і послизнулася.

Щоб дістати тіло тракториста, рятувальникам довелося розрізати кабіну. Бульдозер піднімали двома 10-тонними кранами. Здатного підняти 17 тонн у місті не знайшли.

55-річний Анатолій Дубров із територіального відділення Держгірпромнагляду  Чернігівщини каже, що Степаненко порушив технологію завантаження техніки. Бульдозерист перед тим, як заїжджати на трейлер, зазвичай накопує купу землі. Під неї підганяють платформу. По насипаній землі трактор спокійно заїжджає. Це триває 5–10 хв.

У Олександра Степаненка залишилася дружина та двоє дорослих доньок. Вони живуть у Швейцарії.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Степаненка розчавило в кабіні бульдозера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути