четвер, 22 січня 2009 17:53

Односельці збудували хату Наталі Куклі

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  33-річна Наталя Кукла (праворуч) після пожежі сама виховує п’ятьох дітей. Її найменший син Олександр від шоку не говорив і не плакав півтора місяця
33-річна Наталя Кукла (праворуч) після пожежі сама виховує п’ятьох дітей. Її найменший син Олександр від шоку не говорив і не плакав півтора місяця

33-річна Наталя Кукла із села Городець Володимирецького району Рівненщини понад рік тому втратила житло й чоловіка. Дерев"яна хата подружжя згоріла дощенту, 51-річний Василь загинув у вогні. Нині жінка готується до новосілля. За кілька тижнів переїде в новий будинок на початку села. Його за чотири місяці збудували односельці.

— Це подарунок від людей. Я сама не подужала б звести хату, — Наталя, запнута в хустку, купає в тазу 3-річного сина Сашка. Жінка має ще чотирьох дітей — 13 річного Михайла, 11-річного Миколу, 9-річну Ольгу, Олексія, 5 років. — Троє старших ще у школі, — дивиться на годинник. — Альоша із садочка за годину повернеться, маю зварити обід.

Старий будинок Куклів загорівся увечері 14 жовтня 2007 року. Господарі вже лягали спати. Син вискочив на двір у туалет. За кілька секунд повернувся й закричав, що хата горить.

— Ми із чоловіком схопили дітей і напівроздягнені вискочили на вулицю, — розповідає. — Василь біг за мною. На порозі мене наче кулаком хто у спину виштовхнув. Озирнулась — діти є, а Василь зник.

Дерев"яний будинок спалахнув. У коридорі вибухали банки з фарбою, які подружжя купило для ремонту. Сусіди бігли на допомогу з відрами.

— Вогонь летів клаптями у наш бік, — здригаючись, згадує 63-річний Василь Курчишин. — У мене дві копиці сіна стояло біля будинку. Боявся, що впаде іскра і згоримо з хатою Куклів.

Селяни вивели з Наталчиного хліву корову, свиней та коня. Нічого з хати врятувати не вдалося.

— Ми й одягу не мали, — додає Наталя. — Сусіди закутали дітей, нагодували й поклали спати. Найменший син наче онімів — 40 днів не чула від нього навіть плачу.

Уранці на згарищі знайшли кістку — усе, що залишилося від Василя Кукли. Чоловік лежав біля сейфу, в якому тримав заощадження та мисливську рушницю. Палаючий дах упав йому на голову.

Після пожежі сільський голова запросила родину до пустої хати за 300 м від згарища. Там мав жити приїжджий лікар, але він поступився удові й переїхав до своїх батьків у сусіднє село. Односельці привезли жінці харчі та меблі — шафу, стільці й ліжка. Нарубали дров. У сільраді відновили документи.

— Зиму пережили, не бідували. А до літа мені вже назбирали гроші на новий будинок, — веде далі Наталя Кукла. — Навіть не сподівалася на таку допомогу. А ще кажуть, криза в країні.

— Давали, хто скільки міг — по 100 гривень, по "десятці", — каже сусід Леонід Сахвонік, 66 років. — У Городці зібрали 10 тисяч, ще 18 дали жителі району.

Селяни їздили на прийом до обласної адміністрації. Чиновники знайшли для погорільців 80 тис. грн. На ці гроші накупили будматеріалів, запросили бригаду майстрів із Кузнецовська. Сільська голова Лідія Кузьмич заходила до односельців і просила дужих чоловіків допомогти на будівництві. Хату звели за чотири місяці. Щодня працювали 10–20 осіб.

— Віктор Матчук привіз у подарунок телевізор, — усміхається вдова. Голова обласної держадміністрації приїжджав на відкриття будинку. — Обіцяли й меблі довезти.

Перебиратися в нову хату Наталя планує навесні.

— Треба дещо пофарбувати, косметичний ремонт зробити, — пояснює жінка. — Поставимо меблі, вимию підлогу й переїду з дітками.

Зараз ви читаєте новину «Односельці збудували хату Наталі Куклі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути