Ексклюзиви
пʼятниця, 16 липня 2010 03:27

Нову породу свині виводили 13 років

У селищі Велика Багачка на Полтавщині вивели Багачанський тип великої білої породи свині. Працювали науковці Полтавського інституту свинарства та місцевого племзаводу. Використовували кнурів естонської та англійської селекції.

— Останнім часом упор роблять на виведенні свиней, що мають більш м"ясні якості. Тобто таких, що мають більше м"яса, а не сала, — розповідає головний зоотехнік агрофірми "Україна" Великобагачанського району Катерина Рєзникова, 60 років. — Свині Великобагачанської породи примітні тим, що за шість-сім місяців набирають до 100 кілограмів ваги. Ростуть — просто на очах.

Для виведення породи осіменіння проводили природне. Привозили кнурів із різних племзаводів. Останнього кнура англійської селекції привозили з Піщаного на Черкащині.

У приміщення свиноферми заходить директор племзаводу Людмила Ярка.

— Дєвки, привіт, — каже, звертаючись до поросят. — Свині для нас — дуже важливі. Українець без сала, що білорус без бульби, а росіянин — без горілки.

Свині реагують на голос. Одразу повертають голови.

— Я з ними кожен день вітаюся, розмовляю. Коли в приміщення зайде чужий, то одна якась свиня із крайніх подає сигнал і всі насторожуються, — пояснює директор. — Придивляються до чужака, обнюхують.

У хліві свиноматка має свою годівницю, у поросят інше місце для харчування. Мають свою поїлку та годівниці. Свині дуже люблять запах барбарису. Тому поросятам дають комбікорм із ароматизатором. На четвертому тижні життя вже їдять твердий корм.   

— У певній пропорції готуємо комбікорм, горох, ячмінь, кукурудзу, макуху. Якщо свиня не хоче їсти, вигортає все із кормушки. Це майже на сто відсотків, що щось у пропорції комбікорму не так. Або макухи більше кинули, або кукурудзи чи ще чогось, — каже Людмила Ярка.

Українець без сала, що росіянин — без горілки

За поведінкою свині подібні до людей. Будова та функції організму ті ж самі. Лише в людини апендикс із правого боку, а у свині — з лівого.

— Мають гарну інтуїцію. Буває, зайдеш на ферму, подивишся по накладній і показуєш пальцем: он того мальчика треба піймати. Всі поросята поводяться спокійно, а  воно тікає й ховається.

Поросята люблять купатися. Іноді спеціально тікають. Розповідають, нещодавно троє поросят утекли й побігли на ставок. Працівники ферми випливали човном, аби їх забрати.

Свиноматки Великобагачанської породи мають високу продуктивність. Середній показник — 11 поросят за опорос. У дорослої свині понад половина ваги становить м"ясо. За хімічним складом — кількістю золи, протеїну, кальцію, фосфору та за фізичними властивостями свинина Багачанської породи має високі показники.

За червень у агрофірмі "Україна" продали 69 поросят білої свині середньою вагою 80 кілограмів. Продають по 36 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Нову породу свині виводили 13 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути