пʼятниця, 27 квітня 2018 07:55

Новонародженому Тимофієві Ільчуку вирізали частину аорти

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Тимофій Ільчук із Рівного лежить в інкубаторі для недоношених дітей у столичному Інституті серця. Народився 20 березня на 25-му тижні вагітності, важив 870 грамів. За місяць хірурги розширили йому звужену аорту — основну артерію організму
Тимофій Ільчук із Рівного лежить в інкубаторі для недоношених дітей у столичному Інституті серця. Народився 20 березня на 25-му тижні вагітності, важив 870 грамів. За місяць хірурги розширили йому звужену аорту — основну артерію організму

У ніч на 20 квітня в столичному Інституті серця про­оперували 1-місячного Тимофія Ільчука з Рівного. Народився з вагою 870 г на 25-му тижні вагітності. Мав звужену аорту — головну артерію організму.

— В Україні ще ніхто успішно не оперував аорту такій дитині. У світі — кілька випадків, — каже 51-річний Василь Карпенко, завідувач відділення хірургічного лікування вроджених вад серця. Він оперував Тимофія. — Ми зібрали консиліум, вирішили оперувати негайно. Завершили за 4 години.

Тимофій народився 20 березня.

— Вагітність проходила нормально. Ні в мене, ні в чоловіка нема ніяких вад і хвороб, — каже 18-річна Ірина Ільчук, мати Тимофія. 24 квітня стоїть у вестибюлі Інституту серця. Одягнута у джинси та светр, чекає на виписку. — На 25-му тижні заболів живіт, різко почалася кровотеча. У лікарні побачили, що дитина лежить упоперек, почали "кесарити".

Новонародженого хлопчика залишили в перинатальному центрі. За чотири тижні він набрав 200 г.

— На третьому тижні лікарі запідозрили ваду серця, — продовжує Ірина. — Зібрали реанімаційну бригаду й перевезли в Київ. Тут сказали, що без операції у нього нема шансів. З операцією — мало, але є.

— Ми підтвердили діагноз рівненських лікарів — коарктація, тобто звуження аорти, — говорить Василь Карпенко. — Це — критична вада. Кров не надходить до органів. Якщо не прооперувати протягом трьох місяців — маля помре. У недоношених дітей таку ваду складно виявити. Вони мають незвичний колір шкіри — синювато-прозорі, самі не дихають, бо підключені до штучної вентиляції легень. Ваду знаходять із допомогою ультразвукової діагностики.

Діаметр аорти новонароджених становить 4–5 мм. У Тимофія був близько 1 мм.

— Оперували під мікроскопом, — продовжує хірург. — Апарат штучного кровообігу не підключали, бо це дало б ускладнення на мозок. Основний етап треба було завершити максимум за 25 хвилин. Вирізали звужену частину аорти і зшили її заново. Тканини новонародженого слабкі, найменше навантаження призводить до розриву. А втрата 15–20 мілілітрів крові — це смерть.

Операцію зробили безкош­товно. 25 квітня Тимофія виписали. Відвезли до Рівненського перинатального центру. Там перебуватиме від двох до шести місяців, доки не набере звичну для немовлят вагу.

— Патології серця — не вирок для недоношених дітей, — каже Василь Карпенко. — Якщо вчасно прооперувати, зможуть жити, як усі однолітки — бігатимуть, стрибатимуть, кататимуться на велосипеді. Коарктація аорти становить 6 відсотків усіх вад серця в новонароджених. Якщо вчасно не прооперувати, 90 процентів дітей помирають у перші три місяці.

Зараз ви читаєте новину «Новонародженому Тимофієві Ільчуку вирізали частину аорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути