Ексклюзиви
середа, 11 травня 2016 05:40

"Ніякого зла на вояків Червоної армії не тримаю"

Автор: Ярослав Тимчишин
  Охоронець головного ­командира УПА Романа Шухевича Любомир ­Полюга: ”Віктор Ющенко нагородив мене орденом ”За ­заслуги”. Від Януковича нічого й не чекав. Від Порошенка поки що — повна невизначеність”
Охоронець головного ­командира УПА Романа Шухевича Любомир ­Полюга: ”Віктор Ющенко нагородив мене орденом ”За ­заслуги”. Від Януковича нічого й не чекав. Від Порошенка поки що — повна невизначеність”

— Онук пішов добровольцем в АТО, хоча закінчив кібернетику. Сам попросився у воєнкомат. Сказав: "Дідусю, ти воював, і я піду ­боротися за державу". Був рік і два місяці на Донбасі, ротою командував. Але таких небагато. Нема зараз гідного командного складу. Лишилися ті, які присягали ще Радянському Союзу, — каже Любомир Полюга, 91 рік.

Він — особистий охоронець головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича. 1947-го був ­тяжко поранений і затриманий ­чекістами. Вісім років сидів у тюрмах і таборах.

Чи варто святкувати 9 травня?

— У Другій світовій війні перемоги не було. Особливо для українців. Це була перемога московського ­окупанта над німецьким — от і все. Крім відновлення радянсько-московської імперської влади 9 травня 1945 року, нічого більше не відбулося. Були нові арешти, депортації, звірства НКВС. Вояки УПА розуміли це ще тоді. Зараз починають усвідомлювати й люди, які стояли по другий бік. Цього дня варто згадувати людей, які вмирали за чиїсь високі амбіції.

Чого не можете пробачити радянським ­солдатам?

— Ніякого зла на вояків Червоної армії не тримаю. Це були воїни, жовніри — гарматне м'ясо в руках Сталіна. Ними вели війну. Маю дуже хорошого і близького друга — полковника радянської армії. Завжди передзвонюємося на свята. На Великдень прислав нам із дружиною листівку. Насправді він щирий патріот-­українець. На рядових не може бути образ. На відміну від людей, які керували і віддавали страшні накази.

В українській історії часто було таке, що одна частина народу воювала з іншою. Але вміли договоритися. Тесть розповідав про випадок часів Першої світової війни. Сидять по різних окопах, з одного боку — російська армія, з ­другого — австрійська. Хоча насправді й там, і там — українці. Одні кричать: "Христос Воскрес!" З іншого окопу: "Воістину воскрес!" — "Австріяки, давайте нині не будемо воювати!" Домовилися. І три дні спокійно.

АТО — це наслідок перемоги радянської армії у Другій світовій?

— Не можна стверджувати, що якби перемогла Німеччина, то зараз не було б війни. Гітлер мріяв завоювати Україну та зробити її своєю колонією, а українців — рабами. Проблема в тому, що ми з Росією — сусіди. І доки так буде, доти в нас буде небезпека. Імперія не може інакше існувати без того, щоб не завойовувати. Тим паче, що без України імперія неповна.

Чи справедливе ставлення держави до ­ветеранів?

— До воїнів УПА держава не ставиться ніяк. Нас ігнорували, не визнавали воюючою стороною. Тому досі не маємо жодних пільг.

Визнати УПА треба не для нас, ветеранів, а для історії. Нащадки повинні розуміти, за що ми брали зброю до рук. Мене дотепер не реабілітували. Рятує, що живу у Львові, місто трохи нас шанує. Віктор Ющенко нагородив орденом за заслуги. Від Януковича нічого й не чекав. Від Порошенка поки що — повна невизначеність.

Зараз ви читаєте новину «"Ніякого зла на вояків Червоної армії не тримаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути